Hoornse oorlogsdocu opnieuw vertoond

Joost Schrickx.

Joost Schrickx.© Archieffoto

1 / 2
Van onze verslaggever
Hoorn

Na het succes van vorig jaar wordt op 1 en 3 mei opnieuw de documentaire ’De oorlog van mijn vader’ in Cinema Oostereiland vertoond.

In deze film van de Hoornse maker Joost Schrickx staat een aantal inwoners uit Hoorn centraal, dat als kind getuige was van een vijfvoudige executie door de Duitse bezetter.

In december 1944 schoten vier verzetsstrijders in een kapperszaak in Hoorn een Nederlandse SS’er dood. Als represaille voerde de Duitse bezetter vanuit de Weteringschansgevangenis in Amsterdam vijf gevangenen aan naar het Kerkplein in Hoorn en schoten deze dood. Sommige kinderen zijn destijds - al dan niet gedwongen door de Duitsers - getuige van deze executie geweest.

Wat doet dat met een kind, om iemand doodgeschoten te zien worden? Een van de getuigen van de executie was de vader van filmmaker Joost Schrickx, die slechts in flarden en alleen met zijn kinderen over dit voorval gesproken heeft. Schrikx probeert in de docu de fatale dag te reconstrueren. Hij doet dat door met getuigen uit die tijd terug te gaan naar de plek waar de executie zich ruim 70 jaar geleden afspeelde.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen