De zee liet overboord geslagen visser Riekelt (21) weer gaan

De WR189, de boot waar Riekelt overboord raakte.
Hippolytushoef

De 21-jarige visser Riekelt uit Hippolytushoef moet in de nacht van maandag op dinsdag een leger engeltjes op zijn schouders hebben gehad toen hij op volle zee overboord sloeg. Drie uur lang hield hij zijn hoofd boven water in de koude Noordzee. Terwijl alle omliggende schepen, een helikopter en reddingsboten in dichte mist naar hem zochten, werd hij ontdekt door één van zijn beste vrienden: visser Kees uit Den Oever, die zijn onderkoelde en uitgeputte vriend tussen de golven hoorde roepen.

Lees ook: Visser in zee gevonden bij grote zoekactie

In de haven van het vissersplaatsje is de redding van Riekelt het gesprek van de dag.

„Wat een mazzel heeft hij gehad”, zegt een visser die net terug is met zijn vangst.

Ook bij de viszaak en op straat wordt er over de ’heldendaad’ van de redders van Riekelt gesproken. Hij vaart op de WR189, een modern schip dat op langoustines vist. Aan boord is het nog een raadsel hoe de jongeman in het holst van de nacht in het water terechtkwam.

„Hij was tijdelijk even alleen in de stuurhut”, vertelt Cees van Eekelen sr. van het visserijbedrijf waar Riekelt bij vaart.

„Toen de schipper even later weer boven kwam, stonden alleen Riekelts klompen nog aan boord.” Direct zijn de netten opgehaald en is begonnen met zoeken. „Ook alle schepen die in de buurt waren hebben meegezocht”, zegt Van Eekelen.

Mist

Op zee, zo’n 90 nautische mijl uit de kust, is het dan rond 02.00 uur ’s nachts. De reddingshelikopter in Den Helder stijgt op, maar kan niet veel betekenen: de dichte mist boven het water belemmert het zicht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De WR20 uit Den Oever is in de buurt en vaart na de noodoproep met collega-vissers naar het gebied waar Riekelt zich zou kunnen bevinden. Hij had geen opvallend gekleurde visserskleding aan, wat de zoektocht extra moeilijk maakte.

„We hadden een enorme knoop in onze maag”, zegt schipper Gerard Boerdijk van die boot. „We hoorden de schipper alarm slaan bij de kustwacht. Dan kun je maar één ding doen: direct zijn kant op gaan en meezoeken.”

De dichte mist belemmert ook op het water de nachtelijke zoektocht. „De zoeklichten hadden ook weinig zin, die reflecteerden alleen maar.” Besloten wordt om te gaan roepen in de hoop dat Riekelt antwoordt. Dat blijkt een gouden greep.

Kees

Het blijft een tijd lang stil, maar als Riekelt het stemgeluid van zijn vriend Kees hoort, roept hij terug.

De drenkeling is dan onderkoeld en uitgeput van het urenlange overlevingszwemmen, maar de redding is nu nabij. Na bijna drie uur in het water te hebben gelegen, wordt hij gered. Kilometers van de meldplaats verwijderd.

Aan boord wordt het onderkoelde slachtoffer ’op temperatuur gebracht’.

Schipper Boerdijk: „We kregen van een arts van de Radio Medische Dienst instructies die we moesten uitvoeren. Je eerste reactie is om iemand die het koud heeft onder de douche te zetten, maar dat mocht niet. Langzaam steeg de temperatuur. Daarna kwam ook de reddingsboot van Den Helder ter plaatse.”

Een woordvoerder van de reddingsmaatschappij benadrukt dat het jonge slachtoffer ’alle geluk van de wereld’ heeft gehad.

„De watertemperatuur is iets boven de tien graden. Als er dan ook nog mist is en je bent een tijdje in het water, is de kans klein dat er een redding plaatsvindt.’’

Met een dergelijke watertemperatuur kunnen slachtoffers bovendien snel onderkoeld en bewusteloos raken, zegt de woordvoerder. ,,In dat laatste geval verdrink je.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.