‘Monnickendamse Shannon Mak was goed voor ex-vriend’

Dorien Knijnenberg
Monnickendam

De moord op de Monnickendamse Shannon Mak (30) op Malta, afgelopen vrijdag, laat een oude vriend van de verdachte in tranen. Hij kent de verdachte, Jelle R. - de 22-jarige ex-vriend van Shannon, uit de tijd dat ze op het eiland in de Middellandse Zee doorbrachten. ,,Hij was zo aardig en nu is dit van hem geworden.’’ Shannon kende hij zijdelings. ,,Ze was lief. Deze gebeurtenis is een drama.’’

Volgens de man, die de verdachte een half jaar geleden voor het laatst sprak, waren drugs in het spel. Tweeëneenhalf jaar geleden maakten de twee deel uit van dezelfde Nederlandse vriendengroep op Malta. Ze waren er voor hun stage. Tijdens het uitgaan spraken ze weleens over verdovende middelen. ,,Ik kreeg de indruk dat Jelle ook wilde handelen.’’ De voormalige vriend van R. hield zich afzijdig. Hij zegt dat hij er niet bij betrokken wilde worden.

Na een half jaar stage besloot R. snel terug te keren naar Malta, vertelt de informant.

Lees ook: Op Malta vermoorde vrouw is 30-jarige Monnickendamse

,,Op Malta valt veel geld te verdienen omdat het land gunstige belastingregels kent.’’ De oude vriend van de verdachte zegt dat R. het thuis niet leuk vond. ,,Een verhuizing naar het eiland kwam hem goed uit.’’ Dat de geboren Fries op Malta Shannon ontmoette, maakte het plaatje naar zeggen van de oude vriend compleet. ,,Zij was een spontane, lieve meid. Ze kon Jelle afremmen als dat nodig was. Zij was echt goed voor hem.’’ Hij vertelt dat een relatie van ongeveer twee jaar volgde.

Toch ging het volgens hem bergafwaarts met R. ,,Hij werd steeds agressiever, waarschijnlijk door het drugsgebruik. In de kroeg deelde R. eens een klap uit. En hij mishandelde Shannon. Ze zat onder de blauwe plekken.’’ Zo’n maand of drie terug zou de relatie zijn beëindigd.

Dat Shannons leven zo is geëindigd, vindt de man een drama. Met de vrienden uit Malta die de moordverdachte ook kennen, vragen ze zich af hoe het gaat met de nabestaanden. ,,Op internet is opvallend weinig te vinden. Dat is vast de wil van de familie.’’ Hij vraagt zich af of er een uitvaart komt, maar heeft op die vraag nog geen antwoord gevonden.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.