Kruising naar Lelystad klaar voor de toekomst

Kruising naar Lelystad  klaar voor de toekomst
Het asfalteren bij de kruising met de provinciale weg is in volle gang.
© foto theo groot
Enkhuizen

Een weekeinde lang is met inzet van veel mensen en materieel hard gewerkt aan het Enkhuizer kant van de Houtribdijk. Met verse lagen asfalt, meer rijstroken en een nieuwe verkeerslichtinstallatie is het stuk in de N23 klaar voor de toekomst. Maandagmorgen om 05.00 uur moet het materieel verdwenen zijn en de weg weer opengesteld.

Maandagochtend 05.00 uur is het materieel weer verdwenen en de weg weer opengesteld.

De kruisingen Provinciale weg/De Dolfijn/Randweg/N302 en Flevoland/N302/Voorland waren afgesloten voor alle verkeer. Fietsers konden wel, behoedzaam, passeren, maar de toerrijder die zijn rondje Markermeer wilde voltooien over de Houtribdijk, kon niet verder. Ook al omdat er bij Lelystad gelijktijdig werkzaamheden werden uitgevoerd.

In twee dagen tijd is er ter plaatse veel asfalt bij gekomen. Er zijn extra opstelvakken gecreëerd voor het verkeer dat voor de verkeerslichten moet wachten. Met name de kruising met de provinciale weg krijgt als de N23 gereed is, te maken met andere verkeersstromen. Het meeste verkeer zal dan in zuidelijke richting afslaan richting Broekerhaven, terwijl de hoofdmoot nu nog naar het noorden afbuigt om via de Randweg de Drechterlandseweg te bereiken.

Een van de mannen die extra diensten draait is Kees Heins uit het Friese Twijzel. Hij rijdt op een wals om het aangebrachte asfalt aan te drukken. Op een beeldschermpje ziet hij hoe vaak hij op een bepaalde strook is geweest en wat de temperatuur is van het asfalt. De stalen wielen van de wals worden natgehouden, anders blijft het asfalt er aan plakken.

Hij vindt het wel prettig werken nu het hele gebied is afgesloten. ,,Zo kan je ongestoord doorwerken. Je hebt wel dat er verkeer langs wordt geleid, maar daar heb je veel last van. Zo'n wals heeft veel dode hoeken, het is al lastig genoeg als je achter de asfaltmachine werkt, daar lopen veel mensen omheen."

Met twee asfaltmachines naast elkaar worden de uitvoegstroken neergelegd. Met een collega walst Kees de rijbanen vlak. Ondertussen worden de verkeersdruppels van stenen voorzien en wordt nog gewerkt aan de elektronica van de nieuwe verkeerslichten. Maandag kan iedereen weer naar Lelystad.

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons