Zeven portretten geven het geluk een gezicht in Koog aan de Zaan [video]

Zeven portretten van Kogers. Alleen Mokhtara Bestevaar ontbreekt. In haar plaats wethouder Visscher.© Foto Pascal Fielmich

Ron Amesz
Koog aan de Zaan

Zaanstad als de gelukkigste stad van Nederland? Het zou zo maar kunnen als het project ’Reizend geluk’ net zo’n succes wordt als de positive reacties die gistermiddag klonken bij de onthulling van een reeks foto’s op een buitenmuur van de AH aan de Verzetstraat in Koog aan de Zaan.

Zeven portretten aan de wand als verbeelding van geluk. Zeven bewoners van Koog aan de Zaan, mooi geportretteerd door Ruben Timman (van Museum of Humanity) als onderdeel van een foto-, video- en tekstproject op de website www.gelukkigzaans.nl van Steven Geldof, Sarah Vermoolen en Karen Klein Douwel.

Wethouder Rita Visscher stipte een aantal geluksmomenten aan voorafgaand aan de onthulling. Mooie motivaties om mee te doen klonken uit de mond van de geportretteerden. Edwin Woudt deed mee omdat hij in tijden van angst, zoals veel mensen het leven tegenwoordig ervaren, ook iets moois en blijdschap wil meegeven. Zijn portret hangt nu op korte afstand van zijn fietsenspeciaalzaak.

Bij Piet Vet (door vrienden omschreven als ’blij ei’) voel je de energie en de lach die hij onder de mensen verspreidt, gewoon door zichzelf te zijn. In zijn sportschool stimuleert hij op deze wijze zowel lichaam als geest.

Tekst leest door onder video.

Lorenza Jansen hoort in de kapsalon waar ze werkt dagelijks verhalen van verdriet en geluk. Tijdens de presentatie zag ze al veel klanten langskomen, die net als de geportretteerden ongetwijfeld mooie verhalen hebben.

De zeven foto’s nodigen uit tot een gesprek van mensen die de afbeeldingen passeren. Een dialoog onder bewoners, zoals bijvoorbeeld het wijkteam graag ziet. Maakt geld gelukkig, of juist een schouderklop, een glimlach of vriendschap? Geluk is divers en overal, aldus Karen Klein Douwel.

De zeven portretten aan de wand van Albert Heijn in Koog aan de Zaan. Zes geportretteerden en de wethouder staan eronder. Alleen Mokhtara Bestevaar ontbreekt wegens werkzaamheden.© Foto Ron Amesz

De buitenexpositie leidt mogelijk tot initiatieven in meer wijken, hopen de samenstellers, en misschien zelfs tot een ’gelukspad’, een tocht langs de portretten die gemaakt gaan worden.

Met het doorknippen van een hoog opgehangen lint gaf wethouder Visscher het startsein voor ’Reizend geluk’. Wat haar betreft is heel Zaanstad nu op weg om het geluk te delen en uit te stralen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.