Staking bussen donderdag in regio Zaandam

Staking bussen donderdag in regio Zaandam
© Archief Ron Pichel Fotografie
Zaandam

Buschauffeurs van Connexxion en EBS staken donderdag in de regio Zaandam.

Dat maakt FNV Streekvervoer maandagmiddag bekend. Het is een onderdeel van de estafettestakingen vanwege ruzie om een nieuwe cao. Steeds in een ander deel van de provincie wordt het werk neergelegd.

Lees ook: FNV verwacht staking busvervoer voor onbepaalde tijd

Donderdag rijden chauffeurs van Connexxion, EBS en Keolis niet in de regio’s Zaandam en Almere.

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) maakten maandag bekend de roosters voor hun personeel zo aan te passen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan.

De plaspauze is een van de eisen van de vakbonden in het cao-conflict dat al maanden duurt. De werkgevers willen met de toezegging de impasse waarin de onderhandelingen verkeren doorbreken.

FNV reageert afwijzend op de stap van de werkgevers.

,,Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak", zegt Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer. De bond vermoedt dat de toezegging een manier is om de staking te breken. ,,Het is vreemd om na maanden nu met leuke dingen te gaan zwaaien", aldus Jonkhout.

,,We zorgen er in alle bedrijven voor dat er, waar dat nog niet het geval was, gemiddeld elke 2,5 uur gelegenheid en een voorziening is om naar het toilet te gaan. We nemen daarnaast aanvullende maatregelen om werkdruk te verminderen", zegt Fred Kagie, voorzitter van de VWOV.

De eis van de vakbonden om na 150 minuten werktijd 5 minuten extra te pauzeren noemt hij onbetaalbaar. ,,Dat komt neer op een jaarlijkse kostenstijging voor de ov-bedrijven van zo’n 5 procent", aldus Kagie. De voorzitter verwacht dat door de houding van de bonden er een periode aanbreekt zonder collectieve arbeidsvoorwaarden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons