De Hal eerste collectieve boeren-zonnedak op Texel

De Hal eerste collectieve boeren-zonnedak op Texel
Deelnemers en medewerkers van het project. Nicol Schermer van Texel4trading treedt op als installateur.
© Foto Evalien Weterings
Den Burg

Donderdag werd op boerencamping De Hal het eerste collectieve zonnedak van Texel officieel in gebruik genomen.

Veertien Texelse huishoudens rond de boerderij van Jan Jacob en Patricia Keijser, merendeels met postcode 1791, huren daar als coöperatie enkele schuurdaken. Daar hebben zij 224 zonnepanelen geplaatst, die naar verwachting jaarlijks ruim 60.000 kWh stroom opleveren. Deze elektriciteit wordt verkocht aan een stroomleverancier. Als deelnemers aan de landelijke Postcoderoosregeling van de overheid krijgen de huishoudens 15 jaar lang korting op de energiebelasting.

Noordwester

Initiatiefnemer Jan Berend Stuut heeft op het dak van zijn huis aan de Noordwester geen plek voor zonnecollectoren. Zijn buurman Peter Dral vond zonnepanelen op het dak geen mooi gezicht. Jan Jacob Keijser, die bevriend is met Stuut, had al interesse om te gaan werken met een agrarisch zonnedak. Al snel wilden meer mensen meedoen. ,,Sommigen hebben een elektrische auto en daarom veel panelen nodig, anderen hebben een rieten dak’’, verklaart Keijser.

Het Texelse bedrijf InnoFundNL werd door de gemeente benaderd om de subsidies te regelen. ,,We zijn gespecialiseerd in duurzame energiesubsidies en hadden al veel contacten met boeren’’, vertelt Esther Krijnen. ,,Het plan was om in mei 2017 van start te gaan, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad.’’ Het grootste struikelblok was het verouderde kabelnetwerk, dat in heel Nederland problemen oplevert. Nutsbedrijf Liander had een half jaar nodig om nieuwe kabels aan te leggen.

In elk dorp

Waarschijnlijk gaan er nog veel meer collectieve zonnedaken op Texel volgen. ,,We zijn al bezig met het volgende project, op het dorpshuis van De Cocksdorp’’, vertelt Krijnen. ,,Daar hebben zich al flink wat deelnemers aangemeld. We zijn nu beter voorbereid en hopen in de zomer te starten. We willen in elk dorp op Texel een collectief zonnedak realiseren.’’

De Texelse LTO-voorzitter Arnold Langeveld zei trots te zijn op deze vorm van samenwerking op het erf van zijn oom en neef. ,,Ik begreep dat 18 ha panelen genoeg is om alle Texelse huishoudens van stroom te voorzien. We hebben op het eiland zeker 50 tot 60 ha boerendaken. De landbouw kan dus een grote bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van Texel. Belangrijk is wel dat netwerkbeheerders, gemeente en provincie meedoen.’’

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons