Ommezwaai bij bouwplan Tweemaster De Rijp: toch woningen

Ommezwaai bij bouwplan Tweemaster De Rijp: toch woningen
De Rijp

Bijna alle Alkmaarse politieke partijen hadden de vinger twee weken geleden aan de trekker liggen, maar hij werd toch niet overgehaald. Het plan voor vijftien nieuwe woningen op de plaats van de voormalige basisschool de Tweemaster in de Rijp werd door de gemeenteraad omarmd in plaats van afgeschoten.

De belofte voor een extra groenstrook, speeltoestellen en drie extra parkeerplaatsen was genoeg om het plan te redden.

Er komen tien zogenoemde rug-aan-rugwoningen en vijf vrijstaande huizen op de oude schoollocatie aan de Boeijerstraat.

De gemeenteraad was eensluidend dat de communicatie rondom het bouwproject belabberd was, maar oordeelde desondanks dat het belang van een handjevol sociale woningen toch zwaarder weegt.

Zo ook Stefan de Haan van de VVD. ,,Met de toezeggingen wordt er aan de bewoners tegemoet gekomen’’, stelde hij.

Het plan stond op 3 juli nog op losse schroeven. Toen wilde de commissie Ruimte het plan van tafel hebben en leek de afwijzing van het plan een formaliteit. Bewoners kwamen massaal bezwaar maken tegen het plan.

Ze waren niet gehoord en wisten van niets. Andere bezwaren gingen over de grootte, het gebrek aan gedeeld groen en te weinig parkeerruimte. Zeven bewoners lieten hun bezwaren gisteravond opnieuw horen bij de gemeenteraad.

De ommezwaai bij de meeste fracties verbaasde Ruud Ursem van OPA. ,,Eerst was iedereen tegen en nu komt er een konijn uit de hoed.’’ OPA stemde dan ook als enige partij tegen het plan. ,,Het doet geen recht aan de inwoners.’’

Frits Jonk van CDA vond het risico te groot om tegen te stemmen. ,,Er had meer gedaan kunnen worden, maar het gaat anders heel lang duren.’’

Maya Bolte van Leefbaar Alkmaar vond de toezeggingen wat mager, maar ze stemde toch voor het plan.

Het pand van De Tweemaster stond sinds januari 2016 leeg en is gesloopt in oktober 2017.

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons