Wonen in park tussen Winkel en Nieuwe Niedorp dankzij je hondje

Hielko Mels met zijn hondje Amy        en zijn buren wonen nu vrij midden in het Niedorper park.

Hielko Mels met zijn hondje Amy en zijn buren wonen nu vrij midden in het Niedorper park.© Foto’s Liesanne Schoon

Liesanne Schoon
Nieuwe Niedorp

In het voormalige pand van Parlan, wat in het park tussen Winkel en Nieuwe Niedorp ligt, wordt sinds enkele maanden gewoond.

Dat is een omstreden en veelbesproken kwestie, omdat eerder door de gemeente Hollands Kroon is vastgelegd dat bewoning in het park absoluut niet mogelijk is.

Voor de panden die daar gelegen zijn, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, geldt - vooralsnog - een bestemming zonder wonen.

,,Dagelijks liep ik hier voorbij met onze hond Amy. Zo is het eigenlijk begonnen”, zegt Hielko Mels, die inmiddels met zijn vrouw en hond woonachtig is in een nieuw appartement, gevestigd in het grote gebouw.

Kinderopvang

Het pand - waar voorheen een kinderopvang in zat - stond al twee jaar leeg toen Mels samen met vriend Jan de Wildt het plan vatte om het gebouw om te toveren tot woongelegenheid met een aantal appartementen. Het leek een utopie, volgens de vele - veelal tegenstrijdige - berichten.

,,Eigenlijk ging het vrij gemakkelijk. Het plan ontstond, vriend Jan was direct enthousiast en we hebben contact gezocht met de gemeente. Die vertelde dat ze er niet onwelwillend tegenover stond om een woonvergunning op het pand te verstrekken en mee te werken aan verbouwing naar vier appartementen”, zegt Mels.

De mannen hebben daarna Gerard Benjamins in de arm genomen om een ruimtelijke onderbouwing te schrijven en binnen een aantal maanden was alles rond.

,,Architect Nico Dekker heeft een tekening gemaakt en we hebben bouwbedrijf John Kunis in de arm genomen om alles uit te voeren. Eerst is alles leeg gesloopt, daarna zijn we langzamerhand weer gaan opbouwen. Toen meldden zich twee andere kandidaten voor de overige twee appartementen. Ieder appartement heeft zijn eigen entree, dus de inwoners hebben niets met elkaar te maken”, vertelt Mels.

Medebewoner Peter Koopman stapt binnen. ,,Zeg Hielko, heb jij geen zonwering?” zegt Koopman. ,,Nee joh, ik houd van de zon. Daarom hebben mijn vrouw en ik ook de zonkant genomen”, zegt Mels lachend.

Supermarkt

De sfeer tussen de bewoners is gemoedelijk en allemaal wonen ze erg prettig. ,,Het is natuurlijk een AA-locatie, zonder directe buren, met het park als achtertuin en dichtbij de supermarkt”, zegt vierde bewoner Henk Molenaar.

,,Daarbij is het makkelijk als we straks ouder worden: alles is gelijkvloers en we kunnen dan bijvoorbeeld gezamenlijk zorg inkopen”, vult Mels aan.

De reacties van omwonenden zijn verschillend. ,,Wij hebben óók geprobeerd het pand te kopen en zijn zelfs in gesprek gegaan met de gemeente’’ aldus een buurtbewoner.

,,Toen was er geen speld tussen te krijgen om een bestemmingswijziging door te voeren. Dus ik vind het hoogst opmerkelijk dat het de heren wel gelukt is, wat ik ze overigens wél van harte gun”, laat hij weten.

Over het algemeen zijn de reacties positief en zijn omwonenden vooral erg blij dat het pand weer een nieuwe functie heeft en niet meer leeg staat. Want: leegstand is achteruitgang.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.