Grote Sluis Spaarndam dicht voor pleziervaart

Jacob van der Meulen
Spaarndam

Hoogheemraadschap Rijnland sluit de Grote Sluis bij Spaarndam vanaf vrijdagochtend voor onbepaalde tijd voor de pleziervaart.

Rijnland neemt dit besluit als gevolg van de aanhoudende droogte en de verziltende effecten op het watersysteem. Recreatievaartuigen kunnen uiterlijk donderdag 2 augustus de sluis passeren. De stremming geldt tot nader order.

Lees ook: Kolksluis Spaarndam gaat dicht vanwege droogte

Locodijkgraaf Jeroen Haan: ,,Dit zijn besluiten die je moet nemen en liever niet wilt nemen. Iedere keer dat de sluisdeuren nu opengaan, stroomt er water binnen met een steeds hoger zoutgehalte. Dit kan zo niet langer doorgaan. De natuur en landbouw lopen schade op. Het zoete water dat er nog is, willen we vasthouden en in het hele gebied doorspoelen.”

Normaal haalt het hoogheemraadschap zoet water uit de Rijn bij boezemgemaal Gouda om hiermee het verzilte water in het noorden door te spoelen. Daarna vindt het water een uitweg in het Noordzeekanaal bij de gemalen Spaarndam en Halfweg.

Nu staat door de droogte de zoetwateraanvoer onder druk, waardoor het zoutgehalte rond Spaarndam oploopt tot soms 650 milligram per liter.

De gemeente Haarlem vindt het jammer dat de pleziervaart door de maatregel wordt getroffen, maar heeft begrip voor de sluiting. ,,Het is aan Rijnland met daar aanwezige kennis om dit besluit te nemen.’’

De sluiting gaat vrijdagochtend om half zes in de ochtend in. Pleziervaartuigen mogen ook niet meeschutten met beroepsvaart dat de Grote Sluis nog wel mag passeren.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen