Rechter hakt de knoop door: kunst op De Nollen Den Helder is van zoons Van de Wint

Gijs van de Wint op De Nollen.© Archieffoto Peter van Aalst

Hedzer Faber
Den Helder

Een klinkende overwinning voor de erven van kunstenaar Rudi van de Wint: de rechter heeft geoordeeld dat zij kunstlandschap De Nollen in Den Helder niet hoeven te verlaten. Bovendien zijn zij de rechtmatige eigenaar van de op het terrein opgestelde kunstobjecten van hun vader.

Zoons Gijs en Ruud van de Wint liggen in de clinch met neef Paul Jan van de Wint, voorzitter van het stichtingsbestuur. Hij eiste namens de stichting het vertrek van de zonen uit de bunkerwoningen op het terrein en claimde ook het recht op de ’opstallen’ van De Nollen waarvan de kunst het belangrijkste is.

De rechter stuurde aan op bemiddeling, maar die is mislukt, zodat er nu toch uitspraak gedaan moest worden.

Oorlogsverklaring

Rechter Antoon Schotman maakt in zijn vonnis in niet mis te verstane bewoordingen gehakt van de argumenten van het stichtingsbestuur. ’Ongemotiveerd’, ’gebrekkig onderbouwd’ en ’niet anders op te vatten dan (...) een oorlogsverklaring, een besluit, kortom dat niet is ingegeven door enig belang van de stichting, maar door het privébelang van de voorzitter’. Het zou bijvoorbeeld vele malen duurder zijn om het landschap te laten onderhouden en bewaken dan door de zonen, die dit nu tegen kost en inwoning doen. Ze horen eigenlijk een vergoeding te krijgen, maar zien daarvan af omdat het kunstproject in financiële problemen verkeert. Daardoor ligt de bouw aan het Van de Wint-museum op De Nollen - voor schilderijen van wijlen Rudi van de Wint - al jaren stil.

Namens de erven reageert Gijs van de Wint opgetogen: ,,Gerechtigheid!’’, roept hij uit. ,,Ik ben ontzettend blij. De rechter heeft het precies goed gezien en precies verwoord zoals het is. Paul Jan heeft de stichting misbruikt voor een persoonlijke vete, en dat stopt hier.’’

Volgens de erven moet het stichtingsbestuur nu wel opstappen. Paul Jan van de Wint wilde nog niet inhoudelijk reageren. ,,Ik wil eerst het vonnis bespreken met mijn advocaat.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.