Fouten bij verkoop drank aan jongeren, Schagen maakt overtreders bekend

Fouten bij verkoop drank aan jongeren, Schagen maakt overtreders bekend
© Archieffoto: ANP
Schagen

De gemeente Schagen gaat ze met naam en toenaam noemen. Horecagelegenheden, winkels en (sport)verenigingen die toch alcohol hebben geschonken aan jongeren onder de achttien jaar.

,,Dit moet echt klaar zijn nu’’, zegt wethouder Ben Blonk van gezondheidsbeleid. Hij zint op maatregelen. Kroegen en winkels die nogmaals in de fout gaan hangt wellicht een (tijdelijke) sluiting boven het hoofd, verenigingen wil Blonk raken in de portemonnee.

Portemonnee

,,Een sportvereniging kan ik moeilijk sluiten. Dan blijft er maar één instrument over: de subsidie. Bij voorbeeld een korting van tien procent bij een overtreding. We gaan kijken hoe we dit aan kunnen pakken, want we zijn hier erg van geschrokken.’’ Blonk reageert op het jongste onderzoek van ’In controle of alcohol en drugs’, een project waarin zeventien gemeenten samenwerken om het gebruik van drank en drugs onder jongeren terug te dringen.

Jongeren onder de achttien werden op pad gestuurd om drank te kopen. Van de 48 zaken die in de gemeente Schagen werden bezocht hielden 34 zich niet aan de regels. Daarmee scoort Schagen op Alkmaar na het slechtst van alle gemeenten in Noord-Holland Noord.

Inpeperen

Voor wethouder Ben Blonk (gezondheidsbeleid) is de maat nu wel vol. Kroegen, winkels en ook sportverenigingen moeten om een identiteitsbewijs vragen, wanneer getwijfeld wordt aan de leeftijd van iemand die alcoholhoudende drank wil kopen.

Blonk gaat het ze binnenkort nog één keer inpeperen. ,,Er moet naar een ID-kaart worden gevraagd. Hoe moeilijk is het? En dit gaat dus niet om jongeren die er doorheen glippen omdat ze een biertje krijgen van iemand die twintig is en dus wel mag drinken. Dit gaat puur om bestellingen aan de bar of aankopen in de winkel.’’

Succes

’Lokjongeren’ die voor het project ’In control of alcohol en drugs’ probeerden illegaal drank te kopen hadden bij 34 van de 48 punten waar ze hun geluk beproefden succes. Blonk roept de overtreders op het matje. Enkele jaren geleden is volgens het Schager gemeentebestuur al afgesproken dat verenigingen en horeca zich aan de regels moeten houden. ,,De goede niet te na gesproken is dat niet opgevolgd.’’

In heel Noord-Holland Noord hield bijna 45 procent van de verkooppunten die bezocht werden zich aan de regels, in Schagen was dat 29,8 procent. Hollands Kroon scoorde met 38,6 procent hoger. Den Helder zat met 54,6 procent boven het gemiddelde, Texel ook ( 54,2 procent).

Contact

De gemeente Schagen gaat eerst nog contact zoeken met de overtreders, voor de lijst met bedrijven naar buiten wordt gebracht. Donderdag 1 februari vanaf drie uur is de lijst ook te vinden op deze website.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editieVolg ons