Aannemers in en rondom Warmenhuizen houden banenmarkt
Directeur Winfred de Nijs van Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen in Warmenhuizen: ,,De bouw digitaliseert, is volop in ontwikkeling.’’© Foto Rob Verhagen
De bouwnijverheid zit te springen om vaklieden. Schoolverlaters, zij-instromers, werkzoekenden, mensen die toe zijn aan een carrièreswitch of een baan in de bouw leuk lijkt, worden met open armen verwelkomd.
Informatiemarkt
Zij kunnen binnenkort tijdens een informatiemarkt van een tiental bedrijven uit Warmenhuizen en omstreken hun licht over hun mogelijkheden opsteken.
Onder de noemer ’Banenmotor Bouw: jouw loopbaan in de regio’ hebben deze aannemers de handen ineen geslagen.
Zij ontvangen belangstellenden graag op vrijdag 6 juli van drie tot zeven uur bij Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV aan de Oudewal in Warmenhuizen.
Deelnemers
Deelnemers zijn Installatiebedrijf Atlantis, Blom Electrotechniek, K. Dekker Bouw & Infra, Mebu Trappen, Meijer Bouw, Schilder-, Glas- en Behangbedrijf Van Baar plus De Nijs (allen Warmenhuizen), Schilderwerken De Boer (Obdam), Schot Groep (Alkmaar) plus Bouw- en Techniekcampus Espeq (Heerhugowaard).
Moeite
,,Waar het vroeger heel normaal was dat leerlingen van de lts uit de omgeving langs kwamen om te vragen of wij werk voor ze hadden, moeten we vooral de laatste jaren steeds meer moeite doen om mensen voor de bouw te interesseren’’, stelt Winfred de Nijs.
Hij is gastheer van de banenmarkt, directeur van familiebedrijf De Nijs en voorzitter van Espeq Opleidingsbedrijven.
Crisisjaren
,,Behalve dat er een tekort aan vakmensen is, doordat in de crisisjaren tot 2016 veel mensen vrijwillig of door ontslag de bouw hebben verlaten, zien we ook dat het vak zelf verandert’’, constateert De Nijs.
,,De bouw digitaliseert, is volop in ontwikkeling. Methodes en technieken worden steeds innovatiever. Naast het traditionele handwerk gaat bijna alles tegenwoordig via de computer, virtueel in 3D. Dus ook op dat gebied zijn vakmensen nodig.’’
Tegelzetter
Suzanne den Dulk, algemeen directeur van Espeq (momenteel volgen 330 leerlingen via de campus in Heerhugowaard een opleiding als bijvoorbeeld metselaar, schilder of tegelzetter), beaamt dat.
,,Willen we beter voorbereid zijn op de toekomst, dan zullen we het speelveld waarop we actief zijn breder moeten maken. Te denken valt aan een drone-opleiding voor bouwinspecties. Of automatisering van de logistieke trein’’, zegt zij.
Instroom
,,Van vmbo tot universiteit, iedereen kan bij keuze voor de bouw haast een leven lang aan de slag. Om de instroom op peil te houden, zullen de bedrijven steeds duidelijker moeten aangeven waaraan behoefte is.’’
Om belangstellenden, jong en oud, een kijkje te laten nemen wat er in de bouw anno 2018 allemaal kan en te beleven is, zwaait De Nijs namens diverse collega-aannemers de deuren open.
Passie
,,We willen tonen wat we doen, welke bouwplaatsberoepen er zijn, wat we zoal met zijn allen maken, hopen te laten zien dat de bouw nog steeds een verdomd interessant en mooi vak is, waar je een enorme passie uit kunt halen’’, aldus directeur De Nijs.
,,Ieder bedrijf krijgt op het buitenterrein een eigen ruimte, mag materieel en apparatuur meenemen. De promotiebus van Espeq komt ook langs.’’
Sollicitatiegesprek
De hoop is dat bezoekers zich voor een opleiding of sollicitatiegesprek aanmelden, aldus Den Dulk.
,,Wanneer geïnteresseerden na kennismaking met een afspraak de deur uit gaan, is de markt geslaagd. Het allermooiste is wanneer er nieuw personeel kan worden aangenomen, dat heeft bijna iedereen in de bouw nodig.’’