Zaanstad wil Monets in 2021

Rob Swart
Zaanstad

Een van de eerste programmapunten die het van het nieuwe stadsbestuur aanpakt is het organiseren van een Monetjaar in 2021. In dat jaar moeten er zoveel mogelijk Zaanse Monets te zien zijn op Zaanse bodem.

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Monet drie maanden in Zaandam verbleef en er 25 schilderijen maakte. Burgemeester en wethouders willen dat vieren met een Monetjaar. Het hoogtepunt daarvan moet een expositie van echte Monets zijn. Maar het Monetjaar moet meer zijn: tentoonstellingen van verwante kunst en een zomerfestival met Monet als thema.

Als eerste stap laat wethouder Sanna Munnikendam onderzoeken of een Monetjaar met nationale en internationale uitstraling haalbaarheid is. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken of er werken van Monet beschikbaar zijn.

Munnikendam: ,,Met Monet hebben we een unieke troef in handen om Zaanstad bekendheid te geven als aantrekkelijke stad om in te wonen en te recreëren. Bovendien is dit een uitgelezen kans om de groei van het aantal toeristen naar de Zaanstreek te bevorderen. Dat heeft weer een positieve invloed op onze lokale economie.’’

Het Zaans Museum gaf eerder aan dat 2021 veel te kort dag is om een expositie van Monets bijeen te brengen. Het museum richtte zich op 2026. Zaanstad kiest voor 2021 omdat in 2026 - als Monet honderd jaar dood is - er meer vraag naar Monets zal zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.