Gedijen op vijandvrije broedrots Balgzandpolder

Directeuren Jacoba Bolderheij (Port of DH) en Ernst Briët (Landschap Noord-Holland) voor de broedrots.© Foto Peter van Aalst

Casper Duin
Den Helder

Honderden vogels die gedijen op een vijandvrije broedrots. Het is het vliegende succes van de vogelklip in de Balgzandpolder, vrijdag officieel overgedragen door Port of Den Helder aan Landschap Noord-Holland.

Vijf jaar geleden verrees op de voormalige baggergrond van Milieupark Oost aan de Oostoeverweg een vijf meter hoge rots waarop vogels vijandvrije konden broeden.

Het wereldwijde unieke experiment, waaraan verder gemeente Den Helder, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en De Vries en Van der Wiel deelnemen, bleek een doorslaand succesnummer.

,,160 visdieven, tweehonderd kokmeeuwen, zeven paartjes dwergsternen, vier paartjes Noordse sternen, twintig kluten, honderd oeverzwaluwen in de speciaal daarvoor aangelegde ’muurnesten’ en een klein aantal van zeldzame soorten zoals kleine plevier en zwartekopmeeuw’’, somt boswachter Roelf Hovinga zijn laatste telling op. ,,Het is niet alleen belangrijk dat ze er zitten. Ze broeden ook.’’

Want waar veel jonge kustvogels ten prooi vallen aan roofdieren zoals de vos, daar wordt op Balgzand aan de instandhouding van diverse vogelsoorten gewerkt. Op de ondergrond van schelpen gedijen de vogelsoorten.

Over het succes van de broedrots, daar waren alle partijen het gistermiddag over eens. Al ging er een lang traject vooraf aan de ondertekening.

,,Vijf hectare grond en een document van driehonderd pagina’s, Ik heb nog nooit zo’n stapel papier getekend voor zo’n stukje grond’’, grapte Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland, dan ook.

De kersvers beheerder van de broedrots hoopt binnenkort meer uitsluitsel te hebben over een uitkijkpunt.

Briët: ,,We willen de natuur graag delen. Er ligt een ontwerp van ons voor een uitkijkpunt. We zijn nog in gesprek met ’De Kop Werkt’ om te komen tot een hogere uitkijktoren, met zicht over de Wadden. In juli weten we meer daarover.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.