Bewegend Verleden: Amerikaanse presidentskandidaat bezoekt Alkmaar [video]

Dewey neemt, met een vriendelijke en zelfs een tikje verlegen blik in de ogen, een hapje van de kaas.

De cameraman van het bioscoopjournaal laat in een korte maar schitterend opgenomen scène duidelijk zien dat ’ie tevens artistieke cinematografische kwaliteiten bezit.

Nog zo’n mooie opname van een wel heel bekend tafereel: het keurig stapelen der kazen die haast wild nonchalant uit de vrachtauto worden gerold.

1 / 3
Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: presidentskandidaat Thomas Dewey vereert Alkmaar in 1949 met een bezoek.

(Bekijk hier eerdere afleveringen van Bewegend Verleden)

Tot twee maal toe verloor de Republikeinse kandidaat Thomas Dewey de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 1944 van president Roosevelt, in 1948 van Harry Truman.

Bij deze laatste verkiezingen was hij echter wel, tot zelfs na de uitslag, favoriet.

De kranten waren al gedrukt met de kop ’Dewey defeats Truman’.

Maar het mocht toch niet zo zijn. Truman kreeg een tweede termijn.

Zijn onverwachte verlies werd ’De grootste politieke schok in de geschiedenis’ genoemd. (Kijk hier naar een documentaire van Andere Tijden).

Geïnteresseerd buigt Thomas Dewey over de opgestapelde bollen kaas, terwijl zijn echtgenote iets meer afstand bewaard. Het typische Philip Bloemendal-commentaar bij deze scène luidt: ,,Mister Dewey liet duidelijk blijken dat hij verstand van zuivel heeft.”

Dewey was tussen 1942 en 1954 tevens gouverneur van de staat New York, bekleedde talloze andere officiële functies en was succesvol advocaat die verregaande risico’s durfde te nemen tegen de maffia. Voor het welzijn der maatschappij.

Kortom: Dewey is een zeer hoog aangeschreven persoon uit de Amerikaanse geschiedenis, vergelijkbaar qua statuur met bijvoorbeeld Hillary Clinton of Mitt Romney anno nu.

Na zijn verkiezingsnederlaag in 1948 besloten Dewey en zijn echtgenote een vakantiereis door Europa te maken. Zo kwam het dat zij in 1949 ons land bezochten.

Professioneel, Dewey weet heel goed dat hij door talloze camera’s wordt vastgelegd, maar ook liefdevol stopt hij voorzichtig een heerlijk stukje kaas tussen de rode lippen van mevrouw Dewey.

Dit bezoek bood The American Businessmen Club, de vereniging van Nederlanders die met Amerika Handel dreven, mooi de gelegenheid het Amerikaanse echtpaar uit te nodigen voor het derde verjaardagsfeestje van de Club.

(Lees hier het verslag in de krant De Vrije Alkmaarder van 21 mei 1949)

Uitvoerig werd het echtpaar Dewey verwelkomd. Eén van hun excursies voerde naar de kaasmarkt te Alkmaar.

Het bioscoopjournaal gaf hier met een mooi filmpje, dat van spitsvondig commentaar werd voorzien door de beroemde en onmiskenbare Philip Bloemendal, landelijke aandacht aan:

Dewey overleed in 1971.

Hieronder een documentaire over Dewey:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.