Wie kan het agrarische mysterie van escape room Marlequi Warmenhuizen oplossen?

Escaperoom Warmenhuizen wordt al gevonden door veel mensen. Zo ook door personeel van verpleeghuis Oudburch in Bergen, dat hier van een uitje geniet.

Escaperoom Warmenhuizen wordt al gevonden door veel mensen. Zo ook door personeel van verpleeghuis Oudburch in Bergen, dat hier van een uitje geniet.© Foto Margit Dekker

Cas Broxterman
Warmenhuizen

In de nieuwe escape room in Warmenhuizen lijkt het alsof je zó de tuinderswereld in stapt. De bedenkers bij Tuinderij de Marlequi wilden iets nieuws doen, maar tegelijkertijd dicht bij zichzelf blijven. „We hebben zo min mogelijk naar anderen gekeken”, vertelt Koos Dekker (52).

Het mysterie dat moet worden opgelost, gaat over de fictieve persoon Cornelis Dekker. Deze tuinder ontwikkelt in het geheim een koolzaadras dat snel groeit onder alle weers- en bodemomstandigheden.

Cornelis krijgt een hartinfarct en neemt het geheim mee in zijn graf. Zijn neef Adriaan probeert het koolzaadras op alle mogelijke manieren te bemachtigen. De deelnemers aan de escape room krijgen één uur de tijd om, met hulp van opdrachten en puzzels, neef Adriaan af te troeven.

Koos’ vrouw Margit (meisjesnaam Goudsblom) komt uit een familie vol agrariërs. De nodige bedrijven zijn door het stel afgestruind, op zoek naar authentiek gereedschap om voor hun nieuwe project te gebruiken. De escape room moest passen bij het karakter van de Marlequi. Hij is daarom gebouwd tussen de pompoenenshowroom en een opslagruimte.

Het werd een soort bedrijfsproject. Zo ging zoon Jari (21) met het technische gedeelte aan de slag en schoof onder meer medewerkster Fleur de Nijs (21) aan om haar escape room-ervaringen te delen. „De ideeën kregen daardoor heel snel vorm”, vertelt Jari. „In januari van dit jaar begonnen we met plannen. Nu hebben we al een hoop testgroepen over de vloer gehad.”

Vindbaar

Die groepen krijgen in de eerste ruimte een filmpje met uitleg te zien. Daarna volgen doe- en denkopdrachten om het mysterie op te lossen. Bij het maakproces was het belangrijkst dat de oplossing voor iedere doelgroep binnen een uur vindbaar zou zijn.

Van buiten de escape room worden de deelnemers met camera’s in de gaten gehouden door een toezichthouder. Die kan waar nodig door een microfoontje hints geven. „De eerste keer testen was natuurlijk best wel spannend”, vertelt Fleur. „Het is grappig om de groepen van buitenaf aan de gang te zien. Dat de deelnemers dingen uitproberen waar je zelf van tevoren nooit aan hebt gedacht.”

Hebben mensen uit de agrarische sector misschien een streepje voor in deze escape room? „Dat zou zomaar kunnen”, denkt Koos, omdat je in de tuinderswereld terechtkomt en allerlei bijpassende processen moet doorlopen. „Bij sommige materialen die we hebben gebruikt, zal er bij hen misschien sneller een belletje rinkelen.”

„Maar als je er niks van weet, dan is het ook goed te doen”, vindt Fleur. Ze bezocht onder meer een escape room in Amsterdam voordat de ideeën voor die in Warmenhuizen werden gemaakt. „Je ziet dan een beetje hoe het werkt. Om dit allemaal op de goede manier uit te werken, dat was wel moeilijker dan we vooraf dachten”, zegt ze. „Soms kwamen er zoveel goede ideeën op tafel dat je door de bomen het bos niet meer zag.”

Balans

Jari: „Het was het lastigst om de opdrachten allemaal op elkaar aan te laten sluiten. We hebben geprobeerd om een balans te vinden tussen denken en doen. Zodat het voor iedere groep leuk is, wie je ook bent of waar je ook vandaan komt.”

De escape room is te vinden op Facebook via zoekterm Escape Room Warmenhuizen of op de website www.marlequi.nl

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.