’Purmerends jeugdkoor naar hoger plan tillen’

’Purmerends jeugdkoor naar hoger plan tillen’
Patrice van Opstal.
© foto ella tilgenkamp

De Classic Frogs, het jeugdkoor van Muziekschool Waterland, heeft een nieuwe dirigent in de persoon van Patrice van Opstal. De ervaren koorleider heeft al voor meerdere grote koren gestaan en kijkt uit naar de samenwerking met de ’Classics’. ,,Ik hoop het koor naar een hoger plan te tillen.’’

In de zoektocht naar een nieuwe dirigent voor het opleidingskoor de Classic Frogs kwam de directie van Muziekschool Waterland uit bij de zestigjarige Patrice van Opstal uit Purmerend. De bevlogen dirigent werkt al met meerdere grote koren als Broadway uit Hoorn, Popkoor Vocal Intention Zaandam en het Pop Musicalkoor Purmerend.

,,Hij is enorm enthousiast en bevlogen”, vertelt Esther Dam, directrice van Muziekschool Waterland. ,,Wij denken met Patrice een perfecte dirigent gevonden te hebben om het koor te laten groeien. Hij heeft een groot netwerk en weet verbindingen te leggen. Op deze manier hopen we de instroom - die de laatste jaren steeds minder werd - weer op gang te brengen en het koor weer te laten bloeien als vanouds.”

Velen kennen ‘de persoon met het stokje’ van het televisieprogramma Maestro, maar weten vaak niet wat zijn of haar rol binnen een koor is. De nieuwe dirigent van de Classic Frogs, in de volksmond ook wel de Classics genoemd, geeft uitleg. ,,Wat ik al dirigent eigenlijk doe, is zorgen voor een stukje samenhang qua zang in de groep. Daarnaast is het mijn taak om het juiste repertoire uit te zoeken. Kies je te moeilijke of te makkelijke muziek, dan nemen de aandacht en interesse van de jongeren snel af. Daarom moet je goed aanvoelen wat ze willen zingen. Dat kost even tijd en daarom moet je eerst een paar maanden intensief met ze samenwerken.”

Getalenteerd

De jongeren die Van Opstal bij Classic Frogs onder zijn hoede krijgt, zijn volgens de dirigent ontzettend getalenteerd. ,,Wat ik vooral probeer te doen, is een goede sfeer creëren binnen het koor. Mijn uitgangspunt is altijd om op een fijne, gezellige en geschoolde manier te werk te gaan. Het is best bijzonder om met jongeren klassieke muziek te zingen. Het is waarschijnlijk ook de reden waarom het extra moeilijk is om leden te werven, want er zijn niet zoveel jongeren die klassiek willen zingen. Toch probeer ik met mijn expertise op het gebied van werken met koren en jongeren een extra impuls te geven aan het koor. Door het naar een hoger plan te tillen – door bijvoorbeeld het juiste repertoire te kiezen - hopen we de interesse van anderen te wekken.”

Wat betreft het repertoire gaat er wel iets veranderen binnen het koor. ,,Mijn voorganger wilde hoofdzakelijk kerkelijke, klassieke muziek doen. Mijn achtergrond is meer pop en musical, getuige ook de drie grote pop- en musicalkoren die ik onder mijn leiding heb. De jongeren hebben aangegeven het klassieke te willen blijven doen, maar met ook uitstapjes naar de pop en musical. Daar ligt voor mij dus een mooie uitdaging.”

Kinderkoren

Van Opstal wil ook dat de kinderkoren in Purmerend weer terugkomen. De muziekschool zet zich hier ook voor in. ,,De Kickers, het kinderkoor van Muziekschool Waterland, bestaat niet meer en daarom zijn we onlangs met drie schoolkoren van start gegaan en na de vakantie begint een vierde. We willen opnieuw een brede basis gaan creëren van zingende kinderen in Purmerend. Zodat er doorstroom komt naar ons Waterland Kinderkoor en uiteindelijk naar de Classics. De Classic Frogs kunnen namelijk best nog wat zangers extra gebruiken.”

Onder leiding van Van Opstal staan er binnenkort weer een paar leuke concerten op de agenda van de Classic Frogs. ,,We beginnen met het Unicef Benefietconcert in de Purmaryn op 18 maart en op zaterdag 24 maart zingen we twee keer de Matthäus Passion. Tot slot is er op 4 mei nog het herdenkingsconcert in de Koepelkerk. Kinderen die het leuk vinden om ook te zingen, kunnen zich nog aansluiten bij ons en meedoen tijdens deze optredens. Dan moeten ze wel een beetje vaart maken en zich deze week opgeven door een mailtje te sturen naar patricevanopstal@upcmail.nl”

Jan Koning

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons