Texel gaat voor rotonde, polsbandjesproject verlengd

Den Burg

De Texelse gemeenteraad is woensdag met overgrote meerderheid akkoord gegaan met het meebetalen aan een rotonde op de kruising Keesomlaan-Pontweg.

Alleen Dries Veltkamp (PvdA) stemde tegen. Hij zou er meer voor voelen de onveilige oversteekplaats naar de Westerweg voor fietsers te laten vervallen omdat zij ook op andere plaatsen bij Den Burg de Pontweg kunnen oversteken. Zowel PvdA als D66 stelde verbaasd vast dat er op Texel nog geen opdracht is gegeven voor een verkeerscirculatieplan. Het amendement van het CDA om er bij de aanleg van de rotonde voor te zorgen dat de naastgelegen schapenboet zichtbaar blijft in het landschap haalde het niet. De provincie draagt maximaal 800.000 euro bij aan de rotonde. De overige 254.000 euro plus mogelijke budgetoverschrijdingen komen voor rekening van de gemeente.

Het polsbandjessysteem voor de horeca in De Koog krijgt opnieuw een gemeentelijke bijdrage van 4000 euro voor één jaar dankzij de motie van Texels Belang, VVD en GroenLinks en een amendement daarop van de PvdA. Deze partijen vinden dat de centrale uitgifte van leeftijdsbandjes goed werkt om de jeugd te identificeren bij de verkoop van alcohol. Bovendien stimuleert het de participatie van jeugd tussen de 16 en 18 jaar, die anders waarschijnlijk niet in de horeca wordt toegelaten. Burgemeester Michiel Uitdehaag verklaarde de motie met tegenzin te zullen uitvoeren, omdat de ondernemers het project na het eerste pilotjaar niet zelf hebben opgepakt. Ook Koninklijke Horeca afdeling Texel zou daarover ontevreden zijn.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons