Video: Grote zoekactie naar mogelijke drenkeling Geestmerambacht

Hans Brandsma
Zuid-Scharwoude

Brandweerlieden, duikers en leden van de reddingsbrigade zochten gisteren urenlang naar een drenkeling, die in het water van het Geestmerambacht in de problemen zou zijn geraakt. Ook werd er een boot ingezet die was uitgerust met sonarapparatuur. Resultaat had het ’s avonds nog niet opgeleverd.

Meerdere gasten die in het recreatiegebied van de zon genoten, sloegen rond het middaguur alarm. ,,Iemand was aanhoudend aan het schreeuwen en in eerste instantie sloeg ik er helemaal geen acht op’’, zegt een van de melders die zich op haar badlaken in de zon had genesteld. ,,Ik had iets van ’houd eens op met je gebrul’, maar later besefte ik dat het toch wel iets ernstigs zou kunnen zijn, ook al omdat het geschreeuw uit het water vandaan bleek te komen.’

Omdat het niet de enige melding was, werd er groot alarm geslagen. Een getuige wist te vertellen dat hij een zwemmer met zijn armen hulpeloos in het water had zien spartelen.

Op het het naaktstrandje van het Geestmerambacht stonden tien auto’s van de brandweer, vier politiewagens, een politiehelikopter en een ambulance. Ongeveer dertig hulpverleners waren betrokken bij de intensieve zoektocht naar de vermeende drenkeling.

Vijftien meter

Toen er na een uur niets was gevonden, vertrokken de eerste duikers en de brandweerauto’s. ,,Op sommige plekken is het water van het Geestmerambacht meer dan vijftien meter diep en in het midden zelfs dertig meter’’, wist de eveneens gealarmeerde Langedijkse wethouder Ad Jongenelen. ,,Dat is te diep voor de leden van deze duikteams.’’

Daarmee was de reddingsactie afgeschaald, maar nog niet ten einde. Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen nam het over en zij voeren ’s middags en ’s avonds over de plas om met de apparatuur de bodem af te tasten. Ook werden er duikers ingezet die zijn getraind om in diep water te duiken. Die inspanningen bleken tot gisteravond vruchteloos.

Volgens een woordvoerster van de politie was er gisteren geen melding binnengekomen van een vermiste man of vrouw die zich in het recreatiegebied Geestmerambacht op zou houden. De politie gaat er echter vanuit dat er iemand in het water is en daarom is er een ander team opgeroepen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.