’Koken, daar word ik écht blij van!’

Maroeska Metz begon haar kookcarrière op 9-jarige leeftijd met koekjes en taarten. Die liefde is nooit weggeweest.

Maroeska Metz begon haar kookcarrière op 9-jarige leeftijd met koekjes en taarten. Die liefde is nooit weggeweest.© Foto Wim Egas

1 / 3
Ronald Massaut
Wormerveer

Maroeska weet het zeker: „Veel mensen flansen maar wat in elkaar als ze ’s avonds thuis komen; maken er een beetje een zootje van. ’t Valt ook niet mee, een baan, een huishouden, een man en een gezin. Jamie’s 15 minuten gerechten, die geloof ik niet. Maar het moet toch mogelijk zijn om door-de-week 30 minuten per dag aan koken te besteden? En moeilijk is het niet. Iedereen kan het leren. Je moet er alleen wel plezier in hebben.”

Directe aanleiding voor Maroeska’s eerste, echte kookboek was zoon Arne die ging studeren. ,,Jarenlang had ik recepten opgeschreven voor de dag dat Arne op kamers zou gaan. Ik zag helemaal voor mij hoe die jongen zou verpieteren op een zolderkamertje in Delft. Zo ben ik begonnen recepten op te schrijven en die te bundelen.’’

,,Die angst was volledig ongegrond. Helemaal niet nodig, natuurlijk. Maar je bent moeder, hè. Ik had ze liefde voor eten bijgebracht en dat mocht als student niet verloren gaan. Zo heb ik eerst Arne en later Mimi een kookboek meegegeven. Mimi ging in een studentenhuis wonen en kon als enige van zestien koken. Dat is toch niet voor te stellen!’’

Praten met Maroeska over haar boek is praten over passie voor koken en genieten van heerlijke gerechten, over Italië, over de Duitse ’gut burgerliche Küche’, de gedevalueerde Franse keuken, maar ook adressen uitwisselen voor boodschappen doen bij Zaanse zorgboerderijen en de ecologische groentetuin in Assendelft. ,,Ik ga echt op een shoppingtrip, ook naar de markt in Wormerveer etc. Het smaakt zo anders dan in de supermarkt.’’

Maroeska kijkt terug op een jaar van hard werken. Dat was zij als vooral beeldend kunstenaar wel aan fysiek al gewend. Zij brak 30 jaar geleden internationaal door als ontwerper van juwelen tot interieurs; meubels, kroonluchters en volumineuze kunst. Haar atelier staat op de Noorddijk in Wormerveer, pal aan de Zaan. Kenmerkend in haar ontwerpen is een krul die je ook terugvindt in haar kookboek. ,,Dat is mijn signatuur. Die neem je mee.’’

De werkplaats en het atelier zijn wat verwaarloosd ten gunste van de grote keuken waar ze ook workshops voor bedrijven doet en lunches en diners aan enorme tafels (eigen ontwerp). ,,Ik ben het afgelopen jaar alleen maar met dit boek en met koken bezig geweest. 120 recepten voortgekomen uit de verzameling voor Arne en Mimi. Helemaal herschreven en bij alle gerechten foto’s gemaakt. Dat moesten hele natuurlijke foto’s zijn, zonder verdere opsmuk. Mijn bewijs: na het maken van de foto’s hebben we alles opgegeten.’’

Eenvoud

Over de keuzes voor haar eerste échte kookboek: ,,Ik wilde een selectie maken voor alle vier seizoenen en uit verschillende landenkeukens. Het moesten relatief eenvoudige recepten zijn, niet van die enorme boodschappenlijsten. Ik houd van de eenvoud van een recept, de pure smaak die voortkomt uit een combinatie van slechts enkele ingrediënten. Noem het de chemie van het koken. Wat doet een ingrediënt onder bepaalde omstandigheden.’’

,,Ik ben trouwens niet voor ’veilig’ gegaan, want recepten komen uit zeven verschillende landenkeuken, waaronder Syrië, Oost-Europa en ook Scandinavië. Je vindt ook vega-gerechten in het boek, want steeds meer mensen slaan een dag vlees over. Er zijn zoveel heerlijke gerechten zonder vlees. Maar vleesgerechten zijn echt niet vergeten. Ik ben niet tegen vlees, ik kies bewust voor verantwoord gehouden vlees. De recepten zijn een goede mix van koekjes en soepen, pizza’s en deegwaren, soepen, internationale hoofdgerechten tot en met dessert. Ik ben gek op ijs. En het leuke is, je hebt geen dure ijsmachine nodig om ijs te maken.’’

Maroeska gaat met haar eerste kookboek voor ’goud’. ,,Als ik mensen aan het koken krijg en liefde voor koken kan aanwakkeren, dan is dit boek geslaagd. Het is ook ingezonden voor de titel ’Gouden kookboek’. Mensen die het boek gelezen hebben reageren van positief tot dolenthousiast. Er zijn ook al honderden boeken besteld, voordat de eerste exemplaren zaterdag 28 september in de boekwinkels liggen. Dat voelt heel goed.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.