Weghorst als spits nummer één naar de Kuip

Wout Weghorst staat in de competitie op dertien doelpunten. In de KNVB Beker scoorde hij nog niet.© Foto Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

Twee keer dit seizoen dacht Wout Weghorst dat hij de strijd om de spitspositie had gewonnen. Beide keren werd hij vervolgens onaangenaam verrast en raakte hij zijn plek kwijt aan die andere spits: Fred Friday. De laatste weken heeft Weghorst zijn basisplaats terug. Hij gaat zondag als spits nummer één van AZ naar de bekerfinale in de Kuip.

Met de bus naar de finale

Het zal zondag trouwens niet de eerste keer zijn dat Weghorst (24) met de bus naar de finale van het KNVB Bekertoernooi gaat. In 2001 deed hij dat ook al eens. Supporter van FC Twente was hij destijds. Een jochie van acht dat zijn favoriete club ging aanmoedigen in de finale tegen PSV. „In bus nummer zoveel, in een grote stoet naar de Kuip. Prachtig. En dan rol je later het profvoetbal in en mag je zélf zo’n finale spelen.”

Hij vertelde het met enige schroom, vorige week, voor de camera van Fox Sports. „Ja, daar was ik al bang voor, dat jullie gingen vragen van welke club ik dan supporter was”, zei Weghorst nadat hij had verteld dat hij als jongetje al eens naar een bekerfinale was geweest. Dat hij met zijn Heracles-verleden (hij speelde er van 2014 tot 2016) supporter was geweest van rivaal Twente kon weleens verkeerd vallen in Almelo. „Maar ja, ik was acht, ik groeide op met FC Twente en daar was ik supporter van. Later voetbalde ik twee seizoenen bij ’de buurman’, Heracles. Nou, volgens mij kunnen ze in Almelo niet zeggen dat ik niet honderd procent heb gegeven.”

Vincent Janssen

Na die twee jaar bij Heracles werd Weghorst vorig jaar weggekocht door AZ. Hij moest er Vincent Janssen opvolgen. Geen gemakkelijke opgave, want Janssen had AZ en de supporters verwend met 27 doelpunten in de eredivisie. Een aantal dat Weghorst onmogelijk kon evenaren.

Hij begon wel geweldig. Zijn eerste minuten in het shirt van AZ maakte hij in een oefenwedstrijd tegen FC Volendam. AZ won met 8-1, Weghorst speelde een uur en scoorde vier keer. „Ik voel me niet ’de opvolger van Vincent Janssen’, ik ben gewoon een nieuwe spits van AZ”, zei hij die middag. „Ik wil gewoon laten zien wie Wout Weghorst is. Dit is een lekker begin, maar niet meer dan dat. Ik ga natuurlijk niet roepen dat ik hetzelfde ga presteren als Janssen. Hij heeft het ontzettend goed gedaan, dat is duidelijk.”

AZ haalde Weghorst omdat zijn manier van voetballen te vergelijken is met die van Janssen. „Dat is het voordeel van Wout: we kunnen met hem blijven spelen zoals we dat met Vincent gewend waren”, zei Van den Brom. „Het is niet voor niets dat we naar zo’n zelfde type op zoek zijn geweest.”

Kort daarna kwam ook Fred Friday, maar die had meer tijd nodig om zijn draai te vinden. Aanvankelijk had Weghorst dan ook een basisplaats, zowel in de voorronde van de Europa League als in de eerste competitiewedstrijd. Groot was zijn verbazing toen hij vervolgens zomaar gepasseerd werd in de uitwedstrijd tegen PSV. Een maand lang kreeg Friday de kans, maar scoren deed hij in de eredivisie niet. Hij kwam voor de winterstop tot slechts twee doelpunten: een in de voorronde van de Europa League en een in de bekerwedstrijd tegen ASWH. Pas in februari, toen hij thuis tegen PSV de geschorste Weghorst verving, maakte hij zijn eerste competitietreffers.

Beide spitsen zullen zo hun gedachten hebben over hun eerste seizoen bij AZ. Voor geen van beiden was het een doorslaand succes. Maar met dertien doelpunten in de competitie (met 22 basisplaatsen in 32 wedstrijden) kan Weghorst het meest tevreden zijn van de twee.

De cijfers van de spitsen

Wout Weghorst:

Competitie: 22 basisplaatsen, 13 doelpunten.

Europa League: 7 basisplaatsen, 1 doelpunt.

KNVB Beker: 2 basisplaatsen, 0 doelpunten.

Fred Friday:

Competitie: 10 basisplaatsen, 4 doelpunten.

Europa League: 6 basisplaatsen, 1 doelpunt.

KNVB Beker: 3 basisplaatsen, 1 doelpunt.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen