Westfriesgasthuis drie keer getroffen door gijzelsoftware

Westfriesgasthuis drie keer getroffen door gijzelsoftware
Luchtopname van Westfriesgasthuis in Hoorn uit 2015.
© Foto Hans van Weel
Hoorn

Het Westfriesgasthuis in Hoorn is drie keer getroffen door gijzelsoftware. Data vertelt bestuurslid Hugo Keuzenkamp.

,,Bij ons heeft dat niet tot problemen geleid’’, zegt hij. Het ziekenhuis krijgt via e-mail per dag zo’n 85 virussen binnen, waarvan het overgrote deel met succes wordt afgeweerd.

Ziekenhuizen zijn kwetsbaar voor aanvallen met een gijzelvirus. Zeker vijftien ziekenhuizen hebben de afgelopen drie jaar te maken gehad met zulke ransomware-aanvallen, blijkt uit een rondgang van de NOS onder 25 ziekenhuizen.

Met een ransomware-aanval ’gijzelen’ hackers bestanden, die ze pas ontsleutelen als geld is betaald. Doordat de ziekenhuizen bijna dagelijks back-ups maken, hoefde er geen losgeld te worden betaald.

„Dit is een heel ernstig signaal”, zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof op nos.nl. „Ransomware is eigenlijk een schot hagel. Kun je nagaan wat er gebeurt als hackers proberen gericht een ziekenhuis te treffen.”

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moet meer geïnvesteerd worden in digitale beveiliging. „De afgelopen jaren was er veel aandacht voor het beheersen van kosten en te weinig aandacht voor ICT”, zegt voorzitter Yvonne van Rooy.

Bestuurslid Hugo Keuzenkamp van het Westfriesgasthuis onderschrijft de mening van Van Rooy. „Ik geef liever geld uit aan verpleegkundigen dan aan firewalls en virusscanners, maar je ontkomt er niet aan.”

Om situaties zoals in het Verenigd Koninkrijk, waar een groot aantal ziekenhuis ontruimd moest worden na een cyberaanval, te voorkomen zou digitale veiligheid veel belangrijker moeten worden.

Ruwhof: „In vergelijking met bijvoorbeeld banken lopen ziekenhuizen nog ver achter, terwijl het belang om hackers buiten te houden vergelijkbaar is.”

De kwetsbaarheid komt onder andere doordat veertien van de 25 ziekenhuizen met Windows XP werken, terwijl er hiervoor geen gratis beveiligingsupdates meer zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen