Alkmaar wordt meer Drebbelstad

Ontwerp Hubert van Onna

Ontwerp Hubert van Onna

Ron Amesz

Alkmaar wordt meer een Drebbelstad. Nou is Alkmaar natuurlijk al de stad van uitvinder Cornelis Drebbel maar dat is nergens aan te merken. Dat vindt althans Ben Bijl, fractievoorzitter van de Onafhankelijke Partij Alkmaar. Het college is het wel met hem eens is en voelt er wel wat voor om hier iets aan te doen. Zo worden er onder andere wandelingen georganiseerd.

Graveur, uitvinder, natuurwetenschapper, voorloper op het gebied van de meet- en regeltechniek, optica, chemie, hydraulica, mechatronica, pyrotechnica. Drebbel beoefende het allemaal. Voor de goede orde: hij was de uitvinder van de onderzeeboot. En beroemd in héél Europa. Een man met een 'kloeck verstant, een pronck der Werelt', volgens geschiedschrijver C. van der Woude in zijn 'Kronijck van Alckmaer'. Dát is Cornelis Drebbel!

Kortom, je zou hem een beetje kunnen vergelijken met Leonardo da Vinci. Maar wie weet eigenlijk dat Cornelis Drebbel geboren is aan het Verdronkenoord, gewoond heeft in de Hooftstraat en op de hoek van de Koningsstraat met de Doelenstraat?

Daar nu wil Ben Bijl, samen met 'Drebboloog' Hubert van Onna, verandering in brengen. Plaquettes moeten er komen op de huizen waar hij heeft gewoond. En daar wil het college best onderzoek naar doen.

Bijl pleit ook voor een jaarlijkse Drebbelprijs voor innovatief en creatief talent. Ach, waarom niet, zo vindt het college. Dus wordt ook bekeken of een jaarlijkse innovatieprijs kan worden gekoppeld aan Drebbel.

Maar de fractievoorzitter wil meer. Een jaarlijks Drebbel-evenement bijvoorbeeld.

Oei, dat gaat het college net even te ver. Maar ze zijn de beroerdste niet, dus misschien zou Drebbel aandachtspunt kunnen zijn tijdens Kaeskoppenstad 2012, het 440ste geboortejaar van Drebbel.

De mogelijkheid wordt ook bekeken of de uitvinder onderdeel kan zijn van de monumentenroute en het project 'Living History', wandelingen die eindigen bij een monumentaal pand, waar acteurs in historische kledij een verhaal uitbeelden.''

,,Ik ben zeer tevreden'', aldus de fractievoorzitter van OPA. ,,En vooral blij dat het college bereid is mensen die Alkmaar groot hebben gemaakt te eren. Met de Alkmaarse ondernemers zijn we nog in gesprek over een Drebbelweek.''

Staan er nog meer Alkmaarse grootheden op het lijstje van Bijl. ,,Zeker, waaronder één hele grote. Wie? Dat zeg ik nog niet. Maar het zal iedereen verrassen.''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.