Weg met taboe in zorg: vraag eerst buren

Praten in een bollenschuur over beter oud worden. Marga Mus uit Barendrecht vertelt over het project 'See Me''.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Praten in een bollenschuur over beter oud worden. Marga Mus uit Barendrecht vertelt over het project 'See Me''. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Denise Huibers uit Hoorn en haar vader Henk Huibers uit Oudkarspel vertellen op de Thuis-bijeenkomst over beter ouder worden.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Denise Huibers uit Hoorn en haar vader Henk Huibers uit Oudkarspel vertellen op de Thuis-bijeenkomst over beter ouder worden. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Ben Baars uit Assendelft licht zijn idee voor het project 'Zorgmuntje' toe.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Ben Baars uit Assendelft licht zijn idee voor het project 'Zorgmuntje' toe. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Voorzitter Victor van Dijk van de raad van bestuur van zorgorganisatie Omring is verheugd over de eerste ideeën van Thuis.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Voorzitter Victor van Dijk van de raad van bestuur van zorgorganisatie Omring is verheugd over de eerste ideeën van Thuis. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Uitleg in een vroegere koelcel van bloembollenbedrijf Preijde in Anna Paulowna over 'Wijkfluisteraars', een van de ideeën van Thuis.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Uitleg in een vroegere koelcel van bloembollenbedrijf Preijde in Anna Paulowna over 'Wijkfluisteraars', een van de ideeën van Thuis. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Bezoekers van de Thuis-bijeenkomst.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Bezoekers van de Thuis-bijeenkomst. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Henk Huibers uit Oudkarspel en een groepje bezoekers van Thuis in een bloemenkas van het bedrijf Preijde.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Henk Huibers uit Oudkarspel en een groepje bezoekers van Thuis in een bloemenkas van het bedrijf Preijde. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Discussie in de bloemenkas.
FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

Discussie in de bloemenkas. FOTO BUREAU MENEER DE LEEUW

1 / 8
Ed Dekker
Anna Paulowna

,,Hulp vragen aan je buren: dat gebeurt nog veel te weinig. Er rust een taboe op. We durven onze buren niet te vragen. Dat kan anders, want we willen verder komen met de zorg."

Deze hartenkreet slaakte Sylvia Huizenga uit Alkmaar deze week in Anna Paulowna op een discussiebijeenkomst over ’beter ouder worden in Noord-Holland’.

Waarom zie je zelden dat buren bovenaan een alarmlijstje staan? Waarom durven wij buren niet in te schakelen? Hoe breng je buren met elkaar in contact? Deze en veel andere vragen kwamen in een oude bloembollenschuur aan bod bij de lancering van ’Thuis’, een nieuwe netwerkorganisatie van mensen in en rond de zorg.

Onder aanvoering van zorgorganisatie Omring zijn eerste ideeën verzameld om ’met z’n allen op weg te gaan naar de zorg van het jaar 2034’. ,,Een zorg waarbij mensen als vanzelfsprekend met elkaar samenwerken, elkaar helpen en voor elkaar zorgen. Om zo een gemeenschap te vormen waarin iedereen zich prettig voelt", legt Pepik Henneman uit Oostknollendam van Bureau Meneer De Leeuw uit. Voor de Omring richt dit bureau zich op veranderingen in de zorg.

See Me

Hoe kunnen we de zorg - waarvoor steeds minder geld beschikbaar komt - zelf anders organiseren? Belangrijk hierbij is: laat jezelf zien. Een ander idee van ’Thuis’ is dan ook ’See Me’. Dit moet in Noord-Holland een digitaal platform worden waarop ’iedereen zich kan laten zien zoals hij of zij is’.

,,Of je oud bent of een beperking hebt: iedereen is van betekenis. Op See Me worden verhalen over het leven in zijn volle glorie gedeeld. See Me zoekt verbinding met iedereen die van betekenis wil zijn", legde Marga Mus uit. In haar woonplaats Barendrecht heeft zij ervaring met een dergelijk platform.

Waardig einde

’Waardig einde’ is een ander idee dat ’Thuis’ wil ontwikkelen. Wilma Spijkers uit Purmerend: ,,Je sterft zoals je leeft. Het gesprek hierover gaan wij liever niet aan. Hoe kunnen wij in Noord-Holland het gesprek over een waardig einde op gang krijgen? Wat betekent waardig sterven? Vanuit de wet wordt bepaald dat je niet mag worden geholpen je einde zelf te bepalen. Hoe kunnen we toch de eerste stap zetten naar eigen eindregie? Daarbij zetten wij de mens voorop, niet de patiënt."

Denise Huibers uit Hoorn vertelde over ’wijkluisteraars’. Vrijwillige oren en ogen in de eigen buurt, om de komende gemeentelijke wijkteams op het goede spoor te zetten. In de nieuwe zorgwet, die volgend jaar van kracht wordt, zijn de wijkteams de schakel tussen zorgvraag en aanbod.

Huiskamergesprekken

Meepraten over ’beter oud worden in Noord-Holland?’ Graag! Peter van Zutphen uit Anna Paulowna riep honderd Noord-Hollanders op. ,,In je eigen huiskamer praten over allerlei vragen. Wie zorgt er voor jou? Voor wie zorg jij? Hoe werden je ouders oud? En je grootouders? Hoe wil je zelf oud worden?"

Voor meer info en opgave voor een huiskamergesprek: www.thuislab.nu.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.