Rechter moet knoop doorhakken over kwaliteit Hema-testament

Fokke Zaagsma
Amsterdam

Volgende week donderdag dient de tuchtzaak die de beroepsvereniging van notarissen KNB heeft aangespannen tegen een van de ruim negentig ‘Hema- notarissen’.

De KNB vindt dat zij niet zomaar kan meewerken aan de notarisservice die de Hema oktober vorig jaar lanceerde. Deze verloopt vrijwel geheel online. Volgens de KNB is het de vraag of klanten die een samenlevingscontract of een testament laten opstellen wel goed geholpen worden.

De Amsterdamse tuchtrechters van de Kamer voor het notariaat buigen zich onder andere over de vraag of de werkwijze van de notarissen in strijd is met hun eigen beroepsregels. Daaronder valt onder meer de plicht om consumenten zo goed mogelijk te informeren over de gevolgen van hun keuzes.

„De tijden veranderen, steeds meer dienstverlening verloopt natuurlijk online”, zegt KNB-woordvoerder Nora van Oostrom. „We willen de service ook niet per se verbieden, maar wel kritisch laten bekijken. Er komen steeds meer online initiatieven waar mensen soms in enkele stappen al een testament kunnen laten opstellen. Het gaat ons niet alleen om de dienstverlening van de Hema.”

Ook Tweede Kamerleden bogen zich de afgelopen tijd over de zaak. Zij riepen staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) op in te grijpen. Maar hij wil sowieso eerst de uitkomst van de tuchtzaak afwachten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.