Thema van deze week: stijfheid bij opstaan

nhd Administrator
Alkmaar

Ik sta regelmatig erg stijf op. Waar kan het door komen? Ik sport een aantal keer per week.Tijdens het slapen herstelt de rug. Dat wil zeggen dat hij enkele centimeters groeit. De mate van groei is afhankelijk van de druk op de wervelkolom tijdens het slapen. De druk op de wervelkolom wordt bepaald door de ondersteuning van het lichaam en met name de bekkenrand. Wanneer de bekkenrand onvoldoende wordt ondersteund, kantelt het onderlichaam naar het hoofd en wordt de druk op de wervelkolom verhoogd.Daarbij ontstaat de behoefte om de bovenste knie op te trekken. Dit wijst op een te zacht of versleten matras. Vaak is het mogelijk dit met een instelbaar slaapsysteem, zoals een goede lattenbodem of schotelbodem, te verbeteren. U kunt een foto maken van uw rug en benen wanneer u op bed ligt. De adviseurs van Borst Bedden kunnen daaruit opmaken of het bed u tijdens het slapen voldoende steun biedt. Als dit niet het geval is, kunnen zij u een oplossing adviseren.

1. Ik sta regelmatig erg stijf op. Waar kan het door komen? Ik sport een aantal keer per week.

Tijdens het slapen herstelt de rug. Dat wil zeggen dat hij enkele centimeters groeit. De mate van groei is afhankelijk van de druk op de wervelkolom tijdens het slapen. De druk op de wervelkolom wordt bepaald door de ondersteuning van het lichaam en met name de bekkenrand. Wanneer de bekkenrand onvoldoende wordt ondersteund, kantelt het onderlichaam naar het hoofd en wordt de druk op de wervelkolom verhoogd.

Daarbij ontstaat de behoefte om de bovenste knie op te trekken. Dit wijst op een te zacht of versleten matras. Vaak is het mogelijk dit met een instelbaar slaapsysteem, zoals een goede lattenbodem of schotelbodem, te verbeteren. U kunt een foto maken van uw rug en benen wanneer u op bed ligt. De adviseurs van Borst Bedden kunnen daaruit opmaken of het bed u tijdens het slapen voldoende steun biedt. Als dit niet het geval is, kunnen zij u een oplossing adviseren.

2. Als ik 's morgens opsta, heb ik last van een zere rug. Aan één kant, rechts, net iets boven mijn middel. Sinds een week of drie. Wat zou dit kunnen zijn?

Het lijkt erop dat er sprake is van een zenuwbeknelling in de rug met uitstralingspijn naar de rechterkant. Dit ontstaat door een bed dat u te weinig ondersteuning biedt. Waarschijnlijk is het matras zacht of versleten.

U kunt dit eenvoudig testen door een badhanddoek over de lengte twee keer dubbel te vouwen en dwars onder het matras te leggen, ter hoogte van uw bekkenrand. Let op: de juiste plek is zeer belangrijk. Een verkeerde plek kan een averechts effect teweegbrengen.

Wanneer de handdoek op de juiste plek ligt, verandert de houding van uw lichaam tijdens het slapen en neemt de druk op de zenuw af. Het is vaak mogelijk dit met een instelbaar slaapsysteem te verbeteren. Zie hiervoor ook het antwoord op vraag 1.

3. Kan een waterbed de klachten van stijfheid bij opstaan verminderen?

Ieder bed kan de stijfheid van uw rug verminderen als de ondersteuning tijdens het slapen goed is. Uw lichaam krijgt dan de gelegenheid om te groeien. Wanneer u de neiging krijgt het bovenste been op te trekken, is de ondersteuning van het bed onvoldoende. De kans dat u dan met een stijve rug opstaat, is erg groot.

De oudere typen waterbedden zijn veelal met fiber gestabiliseerd. Deze waterbedden bieden een minder goede ondersteuning dan de matrassen die met een zogenaamd ZEN-schuim zijn gestabiliseerd. De ervaring is ook dat fibergestabiliseerde waterbedden na circa zeven jaar geen goede ondersteuning meer bieden, doordat de fiber onder het heupgedeelte naar het voetengedeelte is verschoven.

Wordt u altijd uitgerust wakker?

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.