Koningin onthult Laatste Oordeel in Grote Sint Laurenskerk Alkmaar

Foto ANP

Foto ANP

Redacteur Alkmaar
alkmaar

update video - Koningin Beatrix heeft zaterdagmiddag in de Grote Sint Laurenskerk de gewelfschildering 'Het laatste oordeel' van Jacob Cornelisz van Oostsanen onthuld.

De gewelfschildering, die uit 1815 dateert, is de afgelopen acht jaar gerestaureerd. Daarme is de ingrijpende opknapbeurt van de kerk in zijn totaliteit eveneens nagenoeg afgerond.

De koningin onthulde de schildering door met een druk op de knop, en onder paukgeroffel, een enorm wit doek dat de schildering aan het oog van een zaal volgeladen met genodigden, te laten vallen.

De negen panelen waaruit de schildering bestaat, werden vervolgens een voor een, ook weer onder geroffel van een paukeniste, fraai uitgelicht. Vervolgens reikte een ieder naar de speciale toneelkijkertjes die waren uitgereikt, want aangezien Het Laatste Oordeel zich op een hoogte van 30 meter bevindt, zijn de details niet gemakkelijk met het blote oog te zien.

De plechtigheid in de Grote Kerk was tevens gewijd aan het 150-jarig jubileum van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. De rede werd deze keer uitgesproken door de directeur van de rijksdienst Cultureel Erfgoed, Cees van 't Veen.

Kern van zijn betoog: cutureel erfgoed is nog te veel een zaak van autochtoon en wit. Zijn boodschap: laten we toch vooral de allochtonen proberen te betrekken bij het behoud van het erfgoed.

Aan het eind van de bijeenkoomst werd de koningin nog verrast met een kort optreden van een 30 man sterk kaasdragerskoor dat het Alkmaars Stedelied ten gehore bracht.

Ter gelegenheid van het jubileum houden de 8 October Vereeniging en de Alkmaarsche Courant gezamenlijk een fotowedstrijd. Wie mooie foto’s denkt te hebben van de Ontzet-viering kan ze inzenden via 8oktober.nl, nhd.nl of alkmaarvandaag.nl. Klik hier voor het album.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.