Celstraf man uit Purmerend voor geweldsdelicten

Joost Verhagen
Haarlem/Purmerend

,,Het gaat maar door met hem, maar ik hoop echt dat het nu gestopt is.’’ Dat zei de Haarlemse politierechter Francke tijdens haar uitspraak in de zaak tegen een 22-jarige Purmerender, die 52 dagen celstraf kreeg voor een serie geweldsincidenten tegenover zijn ex in Purmerend en Monnickendam eind vorig jaar.

De man zelf ontkende al deze feiten. Hij kreeg op 15 januari ook al een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd vanwege het mishandelen van zijn toenmalige vriendin, maar een viertal delicten waren nog onbesproken gebleven.

Op 20 november liep de ex van de man verwondingen in haar gezicht op nadat zij en de Purmerender in een steegje achter het ouderlijk huis van het slachtoffer hadden gepraat. Volgens de man liep ze dit letsel op door een ongeluk met een motorhelm. Omdat er bij dit voorval verder geen getuigen waren, werd hij vrijgesproken.

Wel werd de verdachte veroordeeld voor een voorval waarbij meerdere getuigen aanwezig waren. Hij kwam zijn ex op 24 november tegen in Monnickendam, waar hij haar in zijn auto passeerde. Hij stapte volgens diverse ooggetuigen uit en sloeg en schopte het slachtoffer meerdere malen tegen haar lichaam. De verdachte zei overigens zelf dat hij op dat moment bij zijn neef was, maar die is nooit door de politie gehoord.

De officier van justitie eiste een celstraf van 112 dagen, waarvan 60 voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijk deel van 52 dagen had de man al in voorarrest vast gezeten.

Advocaat Kikkert vond het bewijsmateriaal in alle zaken onvoldoende of gekleurd. Hij pleitte dan ook voor vrijspraak. Als de rechter er anders over dacht, stelde hij voor om de zaak af te doen met de tijd dat zijn cliënt al in voorarrest had gezeten.

De politierechter volgde de advocaat hierin en deed de zaak af met 52 dagen gevangenisstraf. ,,Als iemand niks meer met je te maken wil hebben, moet je je verlies nemen en doorgaan met het leven.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.