Intussen in Mexico

Willem Spierdijk

Twee dagen nadat Mexico de Gouden Cup van Noord- en Midden-Amerika had gewonnen, werd bondscoach Miguel Herrera ontslagen. Op het vliegveld van Philadelphia had hij een kritische tv-commentator gestompt, bedreigd en uitgedaagd om buiten te gaan vechten.

Miguel Herrera is de man die vorig jaar op het WK harder en intenser en gelukkiger juichte dan de rest van de wereld. Hij bracht Mexico met zelfvertrouwen en een aanvallend 5-3-2 systeem naar de achtste finale, die Nederland in de slotfase won.

De dag na de gouden zege op Jamaica zag verslaggever Christian Martinoli het Mexicaanse team op het vliegveld in de rij voor de beveiliging staan. Toen voelde hij een klap in zijn nek. De vuisten die Herrera zo overtuigend de lucht in kan gooien om een goal te vieren, dienden deze vroege maandagochtend een ander doel.

Toen Mexico in juni in de eerste ronde van de Copa America werd uitgeschakeld, zei Martinoli op tv dat een bondscoach zich moet focussen op het coachen van zijn spelers, niet op reclamefilmpjes. Dat was olie op het vuur dat na een serie nederlagen al van binnen brandde bij de coach. Herrera wilde vechten met de bondscoach van Panama, toen Mexico daar een oefeninterland verloor. Hij maakte ruzie met de scheidsrechters na een verloren partij tegen de VS, en met de reservebank van Honduras tijdens de Copa America. In die periode plaatste de 47-jarige Mexicaan ook omstreden en verboden politieke tweets, waarvoor hij mogelijk werd betaald. Hij riskeert een celstraf en een boete.

Zijn contract was verlengd tot en met het WK in Rusland, maar Herrera zal er in 2018 niet bij zijn. Als speler miste hij het WK van 1994 nadat hij tegen Honduras van het veld werd gestuurd na een werkelijk afschuwelijke tackle. Het betekende het einde van de interlandcarrière van de heetgebakerde verdediger, die ook zomaar een kopstoot kon uitdelen. Piojo werd hij genoemd, de luis.

Als passie ineens agressie kan worden is er niets moois of leuks meer aan.

Herrera - opgegroeid zonder vader in een buurt waar je je eer moet verdedigen en waar het recht van de sterkste geldt - heeft nooit begrepen dat hij destijds niet mee mocht naar het WK in Amerika. Dan is het logisch dat je bondscoach wordt.

Bijna twee jaar hield hij het vol, toen verloor Miguel Herrera opnieuw van zichzelf.

Na zijn ontslag gaf hij toe dat hij zich niet zo had mogen gedragen ‘ondanks de kritiek en beledigingen tegen mij en mijn familie’. Hij zei dat hij de komende tijd gaat besteden aan zijn gezin, dat hij gaat uitrusten en zal terugkomen ‘als dezelfde persoon’.

Gelukkig maar.

We waren even bang dat hij zijn handen voortaan zou thuislaten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen