Maatjes zijn er nooit genoeg

alkmaar

Maatjes worden ze genoemd, vrijwilligers die eens in de twee of drie weken een dagdeel willen reserveren om ontspannen op stap te gaan met een cliënt van de GGZ. Zo helpen ze mee om die uit De Put te loodsen. In de regio zijn er zo'n zeventig actief. Maar vraag is zo groot dat er nog wel vijftig bij kunnen.

Het 'werk' betaalt zich terug in dankbaarheid. ,,De lach van iemand bij een kop koffie op een terrasje. Daar doe je het voor'', zegt vrijwilligster Ien Poppenk (66), die al tien jaar als 'maatje' meedraait.

De laatste twee jaar is dat Anne (55, gefingeerde naam), die lijdt aan een vorm van straatvrees. ,,Ik kan wel boodschappen doen, maar ik was bang op straat. Ik durfde, tot ik met Ien op pad ging, ook niet alleen een bus in of een terras op.'' Anne en Ien werden gekoppeld via de GGZ- begeleider van Anne. ,,We hebben een kennismakingsgesprek gehad en toen bleek al snel dat er genoeg gezamenlijke interesses waren.'' GGZ-Vrijwilligerscoördinator Corinne van der Nagel: ,,Een maatje is géén hulpverlener. Die hoeft dus niet de hele dag over de problemen van de cliënt te praten. Het tegendeel juist: het draait om ontspanning: een flinke wandeling maken, een museum bezoeken of een terrasje pakken.'' Het heeft Anne in ieder geval stevig geholpen. ,,Toen ik Ien vertelde van mijn angst om met de bus te gaan, bood ze aan om een keer samen met de bus naar het strand te gaan. Dat hebben we nog een paar keer gedaan en nu ben ik zover dat ik weer alleen de bus in durf.'' Het maatjesproject is een initiatief van de GGZ. Maar omdat die eigenlijk niet zo thuis is in vrijwilligersprojecten, is besloten om het over te dragen aan Humanitas, een organisatie die drijft op vrijwilligers. Ruim tweehonderd zijn er actief in Alkmaar en de omliggende gemeenten. Ze helpen in telefooncirkels, bij inburgeringcursussen, in huishoudens van dementerende mensen, bij rouw en verlies en bij kindervakantieweken. En daar komt het maatjesproject nu bij. Een vorm van 'tijdelijk' vrijwilligerswerk. ,,In principe worden cliënt en maatje voor een periode van twee jaar aan elkaar gekoppeld. Daarna wordt er afgebouwd. We gaan er van uit dat na die tijd de cliënt weer zelfstandig verder kan, waardoor het maatje iemand anders kan bijstaan'', zegt vrijwilligstercoördinator Corinne. Wie interesse heeft kan contact opnemen met de GGZ Noord-Holland-Noord ( www.ggz-nhn.nl, 072-5357505) of met Humanitas ( www.humanitas.nl/afdeling/alkmaar; 072-5401800).

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.