Garnalen blijven liever thuis

© Wouter Klootwijk

1 / 2
Wouter Klootwijk

Helemaal naar Parijs om er diep in de nacht een Amsterdamse visboer te ontmoeten. Geen afspraak. Maar toeval was het niet. Ik wilde van de merkwaardige bedevaart weten.

Of het waar is dat vanuit Nederland honderden handelslui, in lege bestelautootjes naar de enorme overdekte voedselmarkt rijden, om er producten in te kopen voor de zaak en meteen weer met wat buit naar huis te gaan. De markt, die in de nacht en vroege ochtend gehouden wordt, is genoemd naar de buitenwijk van Parijs, Rungis.

En op de markt is alles beter. Iedereen zegt dat. De visboer zei het ook. Maar ik geloofde mijn ogen niet. Hij kocht er wat vissen die ik niet ken, uit Zuid-Amerika, maar ook een piepschuimen doos met garnalen. Noordzeegarnalen. Waar vandaan? Uit IJmuiden. Waarom doet u uw inkopen niet in IJmuiden, vroeg ik. Omdat het hier veel beter is van kwaliteit dan wat in Nederland wordt aangeboden.

Het is een geloof. En het is niet waar. In elk geval niet in de hallen waar vis verhandeld wordt. Je ruikt het zelfs. Zo goed spul als ik op Nederlandse visafslagen zie, kon ik in Parijs niet vinden. Wel veel vis uit Nederland, maar dan toch altijd langer onderweg geweest dan vis die we in Scheveningen, Breskens, of Lauwersoog kunnen inkopen. Of noem Den Oever, de afslag waar ook particulieren kunnen kopen, op zaterdagochtend. Je bent van lotje, als je vis in Frankrijk gaat halen als hij bij je om de hoek wordt aangevoerd.

Alleen lukt het niet iedereen overal in Nederland om er aan te komen, de beste vis uit de Noordzee. Eigen schuld ook, we zijn samen niet fel genoeg op verse vis, vragen er niet om en menig visboer die er zijn best voor doet, ziet zijn klanten voorbij lopen naar de supermarkt. Voor een lapje ontdooide pangasius, gekweekte meerval van de andere kant van de wereld. Kraak nog smaak, maar makkelijk.

En neem garnalen. Onze eigen kleine grijze. Gisteren gevangen, vandaag een mond vol. Hoe kom je er aan, zo uit zee? Ongepeld wil nog wel eens lukken, maar gepelde garnalen zijn altijd een onmogelijke eind van huis geweest. Pas sinds nog maar kort zijn er hier en daar in viswinkels en sinds nog wat korter bij Albert Heijn: verse gepelde garnalen, gisteren gevangen, vannacht gepeld door een machine, vanochtend in de winkel, vanavond eten. Eindelijk. En nog uitkijken. Niet alle Heijnen hebben de verse machinegepelde. Ze zijn al wel online te bestellen. Maar ik zag er in een winkel nog uit Marokko. Stond zelfs ’ontdooid’ achterop het bakje.

Ik heb ander goed nieuws. Een paar jaar geleden at ik aan boord bij een garnalenvisser uit Lauwersoog, boerenkool met zure garnalen. Onvergetelijk smakelijk. Zo goed dat je boerenkool niet meer anders wil. Maar aan wal zijn nergens zure garnalen te koop.

O nee? Nu wel. Ik kreeg bericht van de visser, Henk Buitjes. De garnalenpellerij in Groningen, die zopas is gaan pellen voor Albert Heijn, houdt klein uitgevallen garnaaltjes apart. Ze worden in natuurazijn gelegd en in bakjes verkocht. Nu nog alleen in het noorden, rond Lauwersoog. Maar vraag er naar, zeur ze in de handel de kop gek, dan komen ze naar u toe. Bij de visboer of bij Heijn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.