Sterrenkoks in de dop

Tanja Koopen
Grootebroek

Gisteren gingen de derde jaars leerlingen van het VMBO de boer op. Appels plukken in Westwoud. Normaal gesproken heel leuk, zeker met dit mooie weer, ervaart Jean Botman, maar deze keer werd er gemopperd. ,,Ze wilden liever koken.’’

Botman is de motor van de afdeling consumptief leren van het Martinuscollege in Grootebroek. Hij onderwijst in koken, bakken, serveren dat de derde jaars- en eindexamenleerlingen volgen. Drie weken zijn de klassen nu bezig, dus het is tijd om restaurant De Mantel te openen voor publiek.

Vanaf 23 september kan weer geboekt worden in het opleidingsrestaurant van de school. Hier leren de eindexamenkandidaten de fijne kneepjes van het vak en gasten ervaren wat de leerlingen zoal kunnen, zowel op het gebied van koken als serveren.

Botman: ,,In de derde klas beginnen de leerlingen met het één keer per week koken en serveren, maar dan bereiden ze nog geen diner. Het gaat dan vooral om de basiskennis. De eindexamenleerlingen worden wel voorbereid voor het bereiden van een driegangenmenu op niveau. Het zijn misschien niet direct sterrenkoks, maar ze worden wel klaargestoomd op het mbo. We zijn heel praktijkgericht bezig.’’

En als er gekookt wordt, moet er ook gegeten worden. Daar is restaurant De Mantel voor. Vorig jaar was het restaurant één avond in de week geopend, dit jaar zelfs twee avonden: op dinsdag en woensdagavond.

,,Het aantal avonden hangt af van het aantal leerlingen dat we hebben. Dit jaar 42. We delen de groep in op twee avonden en vervolgens de helft in de keuken en de helft in de bediening. Dan zijn er nog leerlingen nodig voor de afwas en de bar.’’

Helemaal zelfstandig koken de koks in spé nog niet, maar ze worden wel geacht met enige assistentie een representatief gerecht klaar te maken. ,,Je moet dan denken aan salades en soep, aardappelen, groente, flensjes, bavarois. De opdracht voor eindexamenkandidaten is voor vier personen te koken, dat simuleren we dus op deze avonden.’’

Concurrerend met ’echte’ restaurants wil De Mantel niet zijn. ,,We rekenen twaalf euro voor een maaltijd. Dat is voor de inkoop en er sneuvelt ook nog wel eens wat. We zijn er niet op uit om winst te maken.’’ Bang dat er geen klanten komen is Botman niet direct. ,,We moeten altijd even op gang komen, maar vorig jaar zaten we in november tot april vol. Dit jaar koken we op twee avonden, dus kunnen we ook meer gasten kwijt.’’

Menu

De Mantel serveert een driegangenmenu voor 12 euro gedurende het schooljaar op dinsdag en woensdagavond. Het restaurant is geopend vanaf 17.45 uur, het diner start om 18 uur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen