’Gebakken Gordon’ met korting

Flyer van de restaurantactie. Foto PR

Ton de Lange
Hilversum

Bij restaurant De Chinese Muur in Hilversum staat tot en met donderdag een bijzonder gerecht op het menu: ’Gebakken Gordon’, met of zonder rijst, bami of nasi. Eigenares Ming Fang (39) geeft hiermee zanger/presentator Gordon een koekje van eigen deeg.

Het gerecht is nummer 39 op de kaart en wordt geserveerd met 39 procent korting, oftewel voor zeven euro. ’De Chinese Muur’ is een van de 39 Chinese restaurants – waaronder ook ’De Draak’ in Haarlem – die deelnemen aan de actie ’Nummer39met rijst’.

De aanleiding is al zo’n twee weken oud. In tv-show Holland’s Got Talent kreeg de Chinese kandidaat Xiao Wang te maken met Gordon-humor.

Of Wang – die promotieonderzoek doet aan de Rijksuniversiteit van Groningen en dat kunnen ’we’ niet van Gordon zeggen – soms ‘nummertje 39 met rijst’ ging zingen. Chinezen spreken de ’r’ vaak uit als ’l’, is de aloude grap onder veel Hollanders.

Tot Gordons verbazing leidde het tot veel heisa, zelfs wereldwijd. Hij werd beticht van smakeloosheid en racisme. De Vereniging Chinese Horeca Ondernemers geeft er een luchtiger draai aan. Genoemde actie is te beschouwen als een drie dagen durende knipoog.

Ming Fang, geboren in de provincie Zhejiang en inmiddels 27 jaar in Nederland, vindt het een goed idee ’om grappen terug te doen’.

,,Gewoon om te laten zien dat de Chinezen in Nederland zich helemaal niet zielig voelen en dat wij ook humor hebben. Ik ben hier opgegroeid, ik heb van Gordon gehoord. Met dat grapje maakt hij eigenlijk zichzelf belachelijk. Meneer Wang zong overigens heel mooi.’’

Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam diende bij omroep RTL een klacht in tegen Cornelis Willem Heuckeroth, zoals Gordon werkelijk heet. De 45-jarige voormalig marktkoopman in vrouwenondergoed heeft geen commentaar op de actie van de Chinese restaurants.

Hij gaat ook niet in op de uitnodiging van het Haagse restaurant Han Ting Cuisine (één Michelinster) om daar eend te komen eten. ,,Wij reageren nergens meer op’’, aldus de woordvoerder van Gordon.

www.nummer39metrijst.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.