Binnen een uur ging alles weer zijn gangetje

© DNP.nu

Sander van Lubeck
Beverwijk

De orgeldraaier had er opeens tientallen toehoorders bij zaterdagochtend. En toch zette hij de muziek even af. ,,Konden ze in alle rust afwachten.’’

Het gezelschap bestond namelijk uit winkeliers en hun personeel. Terwijl aan de kant van de Breestraat brandweerlieden hun werk deden, zag de orgeldraaier vanaf de parkeerplaats agenten aan komen benen.

Al na een minuut stond vrijwel iedereen buiten. De winkeliers mochten snel nog even de zaak afsluiten met hun rolluik, terwijl agenten de boel afsloten met afzetlint. Het orgel mocht blijven staan.

,,We konden nog net de grill uitzetten’’, glimlacht Marco van poelier De Gouden Hen. ,,Anders hadden we droge kip gehad. Daarna was het geld en waardevolle spullen pakken en naar buiten toe.’’ Eenmaal buiten, met een overwicht aan blauwe AH-blousjes, kwamen de mobieltjes en pakjes sigaretten tevoorschijn om de tijd te doden. Paniek was in de verste verte niet te bespeuren.

Het lijkt erop dat de renovatiewerkzaamheden aan de Beverhof direct de oorzaak zijn van de brand. Een snijbrander waarmee stalen balken worden losgebrand, zou isolatiemateriaal in de fik hebben gezet. Hierdoor ontstond een brandje in het dak van het pand, net onder de dakbedekking. De dakdekkers grepen adequaat in. Meer dan een beetje rook was niet te zien, zeggen ook de medewerksters bij De Groentekeuken en Albert Heijn. Of zoals poelier Marco het verwoordt: ,,We werken hier constant met ovens en grills, dus een brandluchtje valt nauwelijks op.’’

Zo snel als iedereen vlak na negenen het winkelcentrum verliet, zo snel ging alles ook weer zijn gangetje toen tegen tienen het sein brand meester werd gegeven. Wie iets na tienen de Beverhof betrad, zag winkels onbekommerd in bedrijf en bouwvakkers aan het werk op het dak. Geen brandweerwagen, politieauto of afzetlint te zien. ‘Vanaf nu op zaterdag open van 8.00 tot 19.00 uur’, staat er te lezen boven de ingang van Albert Heijn. Met uitzondering van dat ene uurtje dus.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.