Zomerserie Twiske:Zorgboerderij wordt agrarisch zorgbedrijf

Ronald Massaut
Landsmeer

Op zorgboerderij De Marsen draait alles om mensen en dieren. Twaalf hulpboeren hebben een dagbesteding op de boerderij. De dieren, varkens en koeien, worden gehouden voor consumptie. De maatschappelijke vergoeding voor dagbesteding staat onder druk. Om zonder verliezen een zorgboerderij te kunnen blijven exploiteren zal er jaarlijks meer geld moeten komen uit commerciële activiteiten.

De Marsen is de private voortzetting van zorgboerderij Balder, gerund door Benno Graef en Wouter Joop. Benno is de boer, Wouter de manager. De zorgboerderij staat in het Landsmeerse deel van Het Twiske en trekt veel dagjesmensen die de kinderboerderij bezoeken, de boerderijwinkel of een kopje koffie of thee komen drinken. De kleine winkel verkoopt behalve biologisch gecertificeerd vlees van eigen koeien en varkens, ook boerderijproducten van andere biologische agrariërs.

Het zijn spannende tijden voor de exploitatie. Er wordt geknabbeld aan de maatschappelijke vergoeding voor de dagbesteding van de hulpboeren, jongeren van 17-18 jaar met een verstandelijke beperking. De nadruk zal daarom meer komen te liggen op de commerciële exploitatie. De boerderij heeft voor het eerst eigen kweek varkens en in Het Twiske lopen een 25-tal koeien van De Marsen. Beide ondernemers willen op termijn het aantal koeien uitbreiden, maar dat moet dan wel gelijke tred houden met de afzet van vlees. Onder de vaste klanten veel particulieren, maar ook bedrijven, waaronder Twiske Haven.

Wouter Joop was eerder adviseur voor mensen die een zorgboerderij wilden starten of overnemen. Met de beëindiging van de activiteiten van zorgboerderij Balder - in 2013 - kwam voor Joop ineens de gelegenheid om zelf zorgondernemer te worden. ,,Een geweldige uitdaging. Ik kan van alles adviseren, maar nu moet ik het zelf toepassen’’, zegt Joop lachend. ,,Het is zó leuk om met jonge mensen te werken en te zien hoe zij stap voor stap nieuwe vaardigheden leren en zich ontwikkelen. Aan de andere kant willen we biologisch kwaliteitsvlees produceren als alternatief voor de vleesindustrie.’’

De koeien van De Marsen lopen buiten in Het Twiske. Daar zitten ook nadelen aan. Voor de tweede achtereenvolgende dag ligt een koe in de sloot. ,,De sloot lijkt dichtgegroeid, maar zo’n koe zakt er toch doorheen’’, zegt Joop. Gelukkig is er nog een loonwerker met tractor in de buurt. Joop slaat een touw om de horens en trekt banden rond de voorpoten van de koe. De tractor trekt de moegestreden koe eenvoudig uit de sloot.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.