Alkmaarse partij OPA zweet peentjes over naam

OPA Alkmaar heeft inmiddels flink wat naamgenoten in het land.

Gerard van Engelen
Alkmaar

De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) heeft politieke geschiedenis geschreven door zich twee maal aan te melden bij het gemeentelijk stembureau. De partij vreest dat de afkorting OPA problemen gaat geven.

Op 19 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp, die fuseren tot één gemeente. OPA draagt de partijnaam al sinds 2000. Maar die vanzelfsprekendheid wordt bedreigd nu vorig jaar de landelijke partij Ouderen Politiek Actief is opgericht, die dezelfde afkorting mag hanteren.

Hoewel OPA aantoonbaar de oudste rechten heeft op de politieke afkorting, bepaalt de kieswet dat landelijke partijen voorrang hebben bij het verdelen van partijnamen. De lokale partij van Victor Kloos en Ben Bijl heeft zich nooit bij de landelijk Kiesraad laten registreren.

Raad van State

OPA stapte eind vorig jaar naar de Raad van State, maar die bepaalde op 27 november dat ’Ouderen Politiek Actief’ zich OPA mag blijven noemen omdat die stroming de naam, inclusief afkorting, vorig jaar september als eerste heeft geregistreerd bij de Kiesraad.

OPA Alkmaar kreeg direct solidaire steun vanuit de gemeentepolitiek. Burgemeester Piet Bruinooge schreef zelfs een brief aan minister Ronald Plasterk. Maar die liet in januari weten geen reden te zien om de kieswet aan te passen na de ’kaping’ van de partijnaam. En dus wordt 2014 het jaar van de waarheid. Mag OPA zich OPA blijven noemen of mag de partij straks niet meer onder haar oorspronkelijke naam meedoen.

OPA-oprichter en wethouder Victor Kloos klampt zich vast aan een citaat uit de brief van minister Plasterk. Die schrijft daar: ,,Ik realiseer mij dat dit tot gevolg heeft dat de Onafhankelijke Partij Alkmaar haar aanduiding ’OPA’ bij de herindelingsverkiezingen mogelijk niet opnieuw kan laten registreren.’’

Kier

,,Het gaat mij om dat woordje ’mogelijk’. Daarmee staat de deur nog op een kier’’, zegt Kloos.

Maar om te voorkomen dat de naam straks niet mag en de partij naamloos (’Lijst 2’) op de kieslijsten in Alkmaar, Schermer en Graft-De Rijp belandt, heeft Kloos zijn partij ook laten inschrijven zonder de afkorting, dus sec onder de volledige naam.

Mocht het tot een afwijzing komen, dan gaat de partij de juridische boksring weer in, kondigt Kloos aan.

In een brief aan het stembureau van de gemeente Alkmaar benadrukt hij dat OPA in de Alkmaarse volksmond een bekende afkorting is. ,,OPA staat al jaren zo bekend.’’ Het stembureau beslist in september over de inschrijvingen.

Ouderen Politiek Actief heeft eerder dit jaar in 33 gemeenten meegedaan aan de raadsverkiezingen.

Alkmaar hoort daar (nog) niet bij.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.