Vierdaagse Nijmegen: Wandelaars en toeschouwers

Janneke van Beusekom
Nijmegen

De eerst wandeldag zit erop. Mijn wandelmaatje Ingrid en ik zijn zonder blaren of buikpijn op de Wedren gefinisht. We hebben steun gehad van de Marechaussee Divisie Schiphol. Op de Waalbrug zagen we ze al. Ze roken nog lekker fris. Maar dat was niet de reden om achter ze aan te lopen. Nee, het ging ons om de vrije doorgang die zij boden.

Op de Via Begonia in Lent kregen we een voorproefje van wat ons vrijdag te wachten staat. Onze doorkomst werd groots gevierd. Publiek zat massaal aan de kant. Het dagelijks leven wordt tijdens de Vierdaagse naar de stoep verplaatst: baby's krijgen de fles, de alleroudsten ook zoiets en de rest geniet van drankjes die ik beleefd afsla.

Behalve fruit zijn er in de Betuwe de onvermijdelijke maïsvelden. Het maïs is hoog genoeg voor een ongestoorde sanitaire stop. Ik ga niet in een maïsveld, ik zoek een vriendelijk gezicht langs de kant (dat duurt nooit lang) en vraag of ik het toilet mag gebruiken.

Ook in Bemmel was dat geen probleem. We mochten gelijk uitrusten op de tuinbank. Zo werden wij toeschouwers. Na een paar minuten begon het me te duizelen. In de eindeloze stroom mensen viel geen gezicht meer te herkennen.

Wie verdient er meer bewondering? Zijn het de wandelaars? Of de toeschouwers?

Jolanda Stammes

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.