Egmond als dorp, duin en strand (ca. 8,5 km)

Ron Amesz

Vandaag maken we een veelzijdige wandeling. Ruim acht kilometer door het Noordhollands Duingebied, een stukje door het dorp Egmond aan Zee en terug over het strand. De wandeling begint bij de PWN-parkeerplaats aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen. De naam Oude Schulpweg verwijst naar de schelpvisserij. Vooral in de 17e en de 18e eeuw werden langs het Noordzeestrand lege schalen van weekdieren verzameld.

De Oude Schulpweg is één van de wegen waarlangs de schelpvissers hun beladen karren moeizaam naar de achter de duinen gelegen dorpen zwoegden. Bij Castricum werden de schelpen overgeladen op schepen en via de Schulpvaart vervoerd naar Akersloot of verder.

De schelpvisserij werd langs de hele kust beoefend. Het was zwaar werk. Een tweewielige kar met grote wielen en hoge schotten werd door de duinen naar het strand gereden. Grote wielen, want die gaan goed door het zand. Op het strand werd de kar gevuld met schelpen, die in de branding met een beugel (een breed net) werden opgeschept. Dit werk moest ’nat’ gebeuren, anders kwam er zand mee. Als de kar vol was trok het paard de kar door het rulle duinzand naar de schulpstet, bijvoorbeeld meer in Egmond-Binnen. Van daaruit werden de schelpen verscheept naar de kalkovens, die onder meer stonden in Alkmaar en Akersloot. Daar werden de schelpen gebrand tot kalk, om te worden gebruikt als metselmateriaal. Hele dorpen verdienden zo een – karig – inkomen.

We gaan de Middenweg op richting het strand. Aan de rechterkant gaan we De Westert voorbij. Deze oude duinboerderij is in 1936 geheel gerenoveerd. Het is nu het onderkomen van restaurant Anno Nu. Daarvoor was de boerderij tot in de wijde omtrek bekend als restaurant De Boerenwagen. Even verder zien we aan de rechterhand twee meertjes. Op warme dagen een ideale plek om met kleine kinderen te zwemmen. Hier staat ook de kaartjesautomaat. Want de entree tot het duingebied is niet gratis.We komen bij een viersprong. Hier gaan we rechtdoor de duinen in. Twee flinke klimmetjes doen ons voelen dat we kuiten hebben.We passeren de Lageweg, deze komen we later nog tegen. Een kilometertje verder doemt de strandafgang van Egmond-Binnen op. Deze laten we links liggen. Want op de viersprong gaan we rechts de Vlewosche Weg in. Deze voert ons naar Egmond aan Zee. Na één kilometer kruisen we de Hogeweg. We gaan op de kruising linksaf de Lageweg op.

Het gaat door weelderige bossen, terwijl blauwpaars gekleurde planten het pad omzomen. Dit is slangenkruid. Volgens de lijfarts van de Romeinse keizer Nero hielp de wortel, indien met wijn gedronken, tegen slangenbeten. In Nederland komt de plant vooral voor in kalkrijke duinen, op warme, iets bemeste zandgrond. Hierbuiten is het een zeldzame plant.

We komen uit op de Churchilllaan in Egmond aan Zee. We slaan rechtsaf en passeren de Kennedyflat. Vervolgens gaan we het strand op. Bij strandtent De Zilvermeeuw is het goed toeven voor een natje en/of een droogje. We gaan terug (linksaf). In zuidelijke richting dus, naar de strandopgang van Egmond-Binnen. Links staan tientallen strandhuisjes. Het is vrijwel onmogelijk aan zo’n huisje te komen. Ze zijn erg gewild. De meesten gaan over van ouder op kind. In de herfst moeten de huisjes worden afgebroken. Ze worden vaak gestald in bollenschuren in het achterland.

Na ruim twee kilometer verschijnt een geel strandpaviljoen: ’t Zilverzand, beheerd door Sjaak en Sandra. Het is de enige strandtent bij deze strandafgang (in dit geval strandopgang). Je kunt hier mooi op het terras zitten of bij ’minder’ weer lekker binnen. Volgens Sjaak bestaat er echter geen slecht weer. Genoeg mensen zijn gebaat bij regen, zegt hij. De strandopgang gaat flink omhoog. Het loont de moeite achterom te kijken, want het uitzicht is spectaculair. Links in de verte zijn de schoorstenen van Corus te zien. En de horizon wordt ’vervuild’ door de twee windmolenparken.

We komen weer uit op de Middenweg. Van hieruit is de route simpel: alsmaar rechtuit. Na ruim twee kilometer lopen we de duinen weer uit. Tijd voor een bakkie of een biertje bij Anno Nu. Of rechts daarvan, naast de historische Adelbertusakker, bij Eetkafé De West. Maar dan moet je snel zijn, want over een week gaat deze uitspanning dicht.

André Nijhoff Lengte: 8,5 kmBegin/eindpunt: Parkeerplaats PWN: Oude Schulpweg Egmond-Binnen. Bereikbaarheid: auto en fiets.Restaurants: Anno Nu, Eetcafé De West, Strandpaviljoens ’t Zilverzand (Egmond-Binnen) en De Zilvermeeuw (Egmond aan Zee).Honden: mogen aangelijnd mee, op het strand alleen tussen 19 en 10 uur. Na 1 oktober de hele dag Betalen: €1,50 voor het duingebied, kassa op de Middenweg. Kinderen t/m 15 gratis. Meer info: www.pwn.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.