Bjorn Blauwhof valt op in estafette

Amsterdam

Ondanks een opvallend optreden van Purmerender Bjorn Blauwhof heeft de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter zondagavond bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam genoegen moeten nemen met de zevende plaats.

Als derde loper van de ploeg ontving Blauwhof het stokje van Terrence Agard in derde positie. Hij viel licht terug naar plaats vijf, maar zette na een kleine tweehonderd meter een forse versnelling in.

Het bracht Oranje op de derde plaats, maar Blauwhof moest zijn inspanning toch met het verlies van een positie bekopen. Slotloper Maarten Stuivenberg werd door drie lopers gepasseerd, waardoor Nederland zevende werd in 3.04,52. Europees kampioen werd België in een tijd van 3.01,10, voor Polen (3.01,18) en Groot-Brittannië (3.01,44).

De estafetteploeg had zich zaterdag ook als zevende voor de eindstrijd geplaatst. Het team liep in dezelfde opstelling als in de eindstrijd, met individueel bronzen-medaillewinnaar Liemarvin Bonevacia als starter, gevolgd door Agard, Blauwhof en Stuivenberg.

Ook in die serie speelde Blauwhof een allesbehalve kleurloze rol. In de laatste bocht vroeg hij het publiek zwaaiend met zijn arm om steun. Stuivenberg loste hem af in vierde positie, een plek waarop het team zich handhaafde. Samen met Ierland mocht Oranje als ’tijdsnelste’ (3.04.04) toch met de beide ’top-drieteams’ uit de series mee naar de eindstrijd.

Blauwhofs plaatsgenote Marlou van Rhijn kwam zaterdag ook in actie op de baan van het Olympisch Stadion. Als een soort ’bijprogramma’ werden er diverse onderdelen voor paralympische atleten afgewerkt in het kader van de International Para-Athletics Challenge.

Van Rhijn schreef met een straatlengte voorsprong de 200 meter op haar naam. De ’Blade Babe’ liep 25,76 seconden en kwam daarmee dicht in de buurt van haar eigen wereldrecord van 25,64. Fleur Jong uit Middenbeemster eindigde in het internationale veld op de zesde plaats.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen