D66 en PvdA willen 80 op A8
D66 en PvdA vragen de gemeenteraad donderdag een besluit te nemen over tachtig kilometer als maximumsnelheid op het gedeelte van de A8 tussen Knooppunt Zaandam en Koog aan de Zaan.
De gemeenteraad gaat niet over de maximumsnelheid op de rijksweg.
Daarom luidt het besluit dat aan de raad wordt voorgelegd dat burgemeester en wethouders er bij de minister op moeten aandringen dat er een lagere snelheid wordt bepaald. Tegelijk moet Zaanstad vragen om stiller asfalt op de weg.
De wens van de twee partijen sluit naadloos aan bij die van de Werkgroep A8-Coenbrug. Die bewonersorganisatie heeft er de afgelopen dagen bij de raadsleden op dezelfde maatregelen aangedrongen.
Beslissend
De aanleiding voor het verzoek aan de minister is de beslissende fase waarin de planvorming van de aansluiting van A8 op A9 komt. Zaanstad beslist donderdagavond ook over een reactie op de milieurapportage die over de drie varianten voor de nieuwe verbinding is gemaakt.
Welke variant er ook gekozen wordt, het zal altijd tot gevolg hebben dat het op de A8 ruim dertig procent drukker zal worden.
Nu al hebben bewoners last van het lawaai van verkeer over de snelweg en zijn zij bang dat de lucht er ongezond vies is.
Boerenverstand
Ofschoon officiële cijfers zeggen dat de luchtkwaliteit binnen de geldende normen is, zegt gewoon boerenverstand dat het niet gezond kan zijn om zo dicht bij een drukke snelweg te wonen.
Werkgroep A8-Coenbrug heeft deze week met folders de betrokken inwoners gevraagd donderdag naar de raadsvergadering te komen om de vraag om een lagere snelheid en stiller asfalt kracht bij te zetten.
Winkeliersvereniging Doka uit Krommenie doet op de valreep ook nog een poging de politici te beïnvloeden.
De winkeliers waarschuwen voor de schadelijke gevolgen voor de gezondheid als voor een variant over Provincialeweg N203 wordt gekozen. Doka zegt dat de N203 na het Coentunneltracé de grootste bron van fijnstofvervuiling is in de regio.
Sfeer
De pleitbezorgers van de maatregelen hebben de sfeer mee omdat eerder deze maand een rechter in een uitspraak zei dat de Nederlandse regering onmiddellijk maatregelen moet treffen om luchtvervuiling aan te pakken op plekken waar die de Europese norm overschrijdt.
De staatssecretaris van infrastructuur en milieu liet in een reactie weten dat hij het maken van een nieuw luchtkwaliteitsplan wil versnellen.