Raketschild van VS paraat
Bijna tien jaar geleden kondigde president George W. Bush aan dat de VS zijn Europese bondgenoten met een raketschild tegen Iraanse raketten zou beschermen. Vandaag wordt het defensiesysteem operationeel. Dit ondanks Russische waarschuwingen dat het schild de vrede in Centraal-Europa bedreigt.
Amerikaanse en NAVO-functionarissen nemen het raketschild vandaag op de Roemeense luchtmachtbasis in Deveselu in gebruik, na jaren van planning en miljarden dollars aan investeringen. Al die jaren zijn alle pogingen om de Russen gerust te stellen op niets uitgelopen.
Ook gisteren wees Robert Bell, de zaakgelastigde van de Amerikaanse minister van defensie Ash Carter in Europa, er met nadruk op dat het schild niet tegen de Russen, maar tegen Iran gericht is. ,,De Iraniërs zijn hun capaciteiten aan het verbeteren. We moeten hen voor blijven. Dit systeem is niet tegen Rusland gericht”, zei hij. Het defensiesysteem wordt op korte termijn overgedragen aan de NAVO.
De VS begint morgen met de bouw van de Poolse tak van het raketschild, een stap die bij de Russen nog wat extra zout in de wonden zal strooien. Dat systeem moet in 2018 gereed zijn.
Omsingelen
De Russen zien het raketschild als een poging om het land te omsingelen. Volgens het Kremlin is het werkelijke doel van het defensiesysteem om het Russische kernwapenarsenaal zo lang te neutraliseren dat de VS als eerste kernwapens kan inzetten.
Wat daarbij nog eens extra steekt, is dat de Amerikanen het raketschild in landen stationeren waar de Russen het vroeger voor het zeggen hadden. Dat de NAVO onlangs als reactie op de Russische annexatie van De Krim besloot extra troepen in de Baltische staten en Polen te stationeren, had de verhoudingen al op scherp gezet.
Paranoia
Amerikaanse functionarissen betitelen de Russische visie als ’strategische paranoia’. Ze verwijten de Russen dat ze de onderhandelingen met de NAVO over het raketschild in 2013 afgebroken hebben. Volgens de VS stuurden de Russische onderhandelaars aan op een verdrag dat de reikwijdte en de capaciteiten van het raketschild ernstig beperkt zou hebben. ,,Geen enkele regering zou daarmee akkoord gaan”, aldus Bell.
De Russische militaire leiding lijkt zich niet erg druk te maken om het raketschild. Volgens generaal Sergej Karakajev, commandant van het Russische kernwapenarsenaal, vormt het raketschild ,,geen bedreiging voor onze strategische capaciteiten.” De Russen hebben al technieken ontwikkeld om de Amerikaanse antiraketsystemen te overwinnen, aldus de generaal.