Als je liefde moet kopen

Ed Brouwer

Als je de liefde van je kinderen moet kopen, wat is dat dan voor liefde?

Houden ze dan van je, of alleen van je geld? Geld dat er is, maar ook weer niet. In alle vroegte belt mevrouw X. Ze belt om raad. Of misschien om een luisterend oor. Ze is vroeg in de tachtig, haar man overleden.

Bewoont een leuk appartement dat is afbetaald, maar leeft van enkel aow, iets meer dan duizend euro in de maand. Liggende gelden heeft ze niet. Wel een grote schare kinderen. Tien, van haarzelf én van haar man die eerder getrouwd was.

Met de stiefkinderen is de relatie goed, die zitten niet om een euro verlegen. Dat kan ze tot haar verdriet niet zeggen van haar eigen kinderen. Die willen haar niet meer zien en contact met haar kleinkinderen wordt haar onthouden zolang mama niet alvast met een deel van de erfenis over de brug komt.

Want daar hebben de kinderen naar hun idee onderhand al lang genoeg op gewacht. Pech voor hen dat mama zo sterk is, volgens haar huisarts kan ze wel 95 worden. Kinderen kunnen hard zijn. Bikkelhard.

Mevrouw X vereenzaamt, vertelt ze huilend. Ze dwingt zichzelf af en toe wel om eens in een ouderencentrum te eten of naar het filmhuis te gaan, maar de laatste tijd heeft ze er de vut niet voor. Wat moet ze? Zouden wij iets weten? Er is al eens iemand met de kinderen gaan praten, maar die bleven onverzettelijk. Eerst geld, dan het contact herstellen.

Juridisch hebben die kinderen geen poot om op te staan. Mevrouw X. heeft als langstlevende het recht om het vermogen uit het kindsdeel te gebruiken. Pas na haar overlijden vervalt wat over is aan bezit aan de kinderen. Daarvoor is geen geduld, daarom die morele chantage. Het gebeurt wel dat in zo´n situatie weer een beperkte hypotheek wordt genomen, om kinderen alvast een voorschot op hun erfenis te geven.

Maar zou mevrouw X daarmee geholpen zijn, als de bank al meewerkt? Twijfel. Als het geld op is, is de liefde die ze er mee koopt misschien ook over. Mogelijk kan ze haar kinderen een brief schrijven om uit te leggen hoeveel verdriet zij door hun wegblijven heeft. Voor nu helpt hopelijk mijn luisterend oor haar de dag door.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.