Klaar-overs

redactie Zaa

Ons land kent een klaar-overtekort. Veilig Verkeer luidt de noodklok. De aflopen acht jaar gaf de helft van de klaar-overs er de brui aan.

Gisteren startte er een actie om ouders te verleiden weer bij de scholen die hun kinderen bezoeken het spiegelei te hanteren. Die hebben kennelijk geen tijd meer met hun lijfelijke aanwezigheid de oversteekplaatsen te beveiligen.

Logisch, ze geven meer prioriteit aan het persoonlijk bij school afleveren van hun kroost. Want het wordt steeds drukker op de weg en daarmee gevaarlijker. Drukte die ook in de hand gewerkt wordt doordat steeds meer ouder-met-kindcombi’s de auto nemen naar school.

Het is een verschijnsel dat ons de term achterbankgeneratie opleverde. Tegelijk is het een vicieuze cirkel die Veilig Verkeer nu probeert de doorbreken. Beste een moedige poging, want een klaar-over weet dat-ie niet op bijster veel respect van gemotoriseerde weggebruikers kan rekenen.

Ook daarom ontbreekt de zin zich in de ochtendspits in een oranje hesje te hijsen. Wie klaagt over het agressiever worden van automobilisten, heeft juist een reden te meer zich wat opvoedkundiger te gaan gedragen. Want dat is wat een klaar-over in feite is, een opvoeder van automobilisten, die kennelijk een extra signaal nodig hebben om voorrang te verlenen bij het zebrapad.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.