Zwarte Markt tolereert geen jihadvlaggen

Marco Post
BEVERWIJK

De Bazaar in Beverwijk heeft zaterdag een vlag verwijderd die erg leek op een jihadvlag. Verder spoort de zogeheten Zwarte Markt ’echte’ jihadvlaggen op die onder de toonbank worden verkocht en verwijdert die ook.

„De jihadvlag heeft een zwarte achtergrond, de Saoedische vlag een groene achtergrond en op beide staat deels dezelfde tekst. Voor de zekerheid is de Saoedische vlag, die bij één winkelier hing, weggehaald”, legde een woordvoerster van de Bazaar (Zwarte Markt) zaterdag uit naar aanleiding van een bericht in de regionale dagbladen van Holland Media Combinatie waaronder deze krant.

De jihadvlag wordt gebruikt door extremistische islamitische groepen zoals IS en al-Qaeda.

Onderzoeken

„We onderzoeken nog of de twee islamitische boekhandels op de Bazaar boeken hebben die oproepen tot de oprichting van een islamitische staat, mishandeling van vrouwen en steniging van homo’s, zoals het geval zou zijn.”

De Bazaar verhuurt ruimtes aan winkeliers die „zelf verantwoordelijk zijn, maar zich wel moeten houden aan de huisregels”.

Politie

De Beverwijkse Bazaar had in het besluit overleg met de politie, zo meldt www.politie.nl: ,,Dit is in overleg gegaan met de ondernemers van de Bazaar. Besloten is om deze vlaggen te verwijderen om onrust en misstanden te voorkomen. Deze jihadvlaggen zijn overigens niet bij wet verboden."

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.