Zoeken naar Dante in Groeneveld (ca 11 km)

Rond het jaar 1300 schreef de Italiaan Dante Alighieri het meesterwerk La Divina Commedia, de Goddelijke Komedie, een denkbeeldige reis door de Hel, over de Berg der Loutering naar het Paradijs. Dik vijfhonderd jaar later maakte de Franse kunstenaar Gustave Doré gravures bij de tekst van Dante. Deze gravures, die overigens niets aan de verbeelding overlaten, en de tekst vormen samen de leidraad voor de wandeling Beleef het landschap!, die de Dienst Landelijk Gebied heeft uitgestippeld in het park van Kasteel Groeneveld in Baarn.

Het is een individuele wandeling, die de wandelaar langs zes plekken voert, waar kunstenares Ludy Feyen objecten van wilgenteen heeft gemaakt. Objecten om bij stil te staan en om het landschap bewust te beleven, zo belooft het goed verzorgde boekje dat bij de wandeling hoort. Dat wil ik wel eens meemaken, dus trek ik op een mooie lentedag in april de wandelschoenen aan.

Het is drukker dan ik had verwacht, bij Kasteel Groeneveld. Veel wandelaars, veel honden, een enkele fietser en een paar rolstoelers met begeleiders. Volgens het boekje kunnen de objecten in willekeurige volgorde bekeken worden, maar ik houd me maar aan het routekaartje. Het begint, vanaf de parkeerplaats, met een lang, kaarsrecht pad langs het water. Daar waar het pad naar links buigt moet het object Boskamer zijn. Ik zie het niet, loop nog een stukje door, ga weer terug en zie het echt niet.

Dan maar doorlopen naar het volgende object Hakhoutstrook. Dat is makkelijk te vinden. Inderdaad, in een strook hakhout - afgezaagde boomstammetjes die weer zijn uitgelopen - staat een soort hutje van wilgenteen. Het hakhoutbosje heeft wel enige gelijkenis met een prent van Doré, zeker nu het nog niet in het blad zit.

Terug op mijn hoofdroute wacht er alweer zo’n lang, recht pad. Na een haakse hoek naar links, om en over de Wijnberg - waar ik voorrang verleen aan een overstekende pad - wacht de Waterplek. Nu begin ik echt aan mezelf te twijfelen. Heb ik nou opnieuw een kunstwerk gemist? Een beetje uit het veld geslagen ga ik er maar even bij zitten. Lekker bankje, schitterende plek, eilandje in het water, een weiland met paarden in de verte.

Dante-moment

Mooi, die scheefgegroeide bomen. Tegen een strakblauwe lucht tekenen, boven mijn hoofd, de nog kale, grillige takken zich haarscherp af. Ik geloof warempel dat ik mijn Dante-moment al te pakken heb en plotseling zie ik ook de Waterplek. Aan de oever, onder de scheve bomen steken drie steigertjes het water in. Nu zie ik ook het heel kleine paaltje met de naam van het object. Verder maar weer en goed op de kleine paaltjes letten, dan is het volgende object - Donker bos - zo gevonden. Speurend tussen de boomstammen zie ik een minimaal laddertje tussen twee bomen. Van de zomer, met een dicht bladerdak, zal het ook wel donker zijn. Het wandelpad kronkelt aangenaam verder door het park. De IJskelder is niet moeilijk te vinden en het wilgentenen bankje voor de ingang nodigt uit om even plaats te nemen.

Maar lang blijf ik niet naar de donkere toegang naar de kelder kijken op deze prachtige dag. Het volgende kunstwerk lonkt.

Het laatste object bevindt zich in de moestuin van Kasteel Groeneveld: Dubbellabyrint. Onder de appelbomen zijn aan weerszijden van het middenpad twee mini-labyrinten aangelegd in de vorm van een appel. Aan het platgetreden gras is te zien dat vooral kindervoetjes de weg in deze doolhofjes vinden.

Voor ik de moestuin verlaat en terugkeer naar de parkeerplaats neem ik, een beetje stiekem, gauw een foto van het insectenhotel dat daar staat. Geen onderdeel van de Dante-wandeling, maar wel erg leuk.

Stella Smeding

Duur wandeling: ongeveer twee uur

Parkeren: gratis

Horeca: Grand Café in Kasteel Groeneveld

Honden: honden mogen loslopen in het park; in de moestuin zijn ze beslist niet welkom

Openingstijden: het park is dagelijks vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Boekje met routebeschrijving is voor €1,50 te koop aan de infobalie van het kasteel.

Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML in Baarn, is op maandag gesloten. Alle andere dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over de evenementen en tentoonstellingen: www.kasteelgroeneveld.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.