Leve de schapenkeutels bij Rondje Noordkop op Texel [video]

Ed Dekker
Den Hoorn

Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje kan een verzoek verwachten. Margriet van Elk (60) en Tiny Smit (68), beiden uit Den Burg, willen dat de Texelse club de eilandroute van Rondje Noordkop overneemt.

„Al jaren zijn wij lid, maar hele stukken van deze route zijn nieuw voor ons.” De vrouwen waren maandag twee van de 180 NHD-wandelaars. De achtste etappe van de wandeltwaalfdaagse in de Kop van Noord-Holland bestond uit bijna dertien afwisselende kilometers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Als geboren en getogen Texelaars kennen Margriet (geboren Dros) en Tiny (Zoetelief) elke zandkorrel en grasspriet op het eiland. Zou je denken. Niet dus. „Hier hebben wij nog nooit gelopen”, zeggen zij in het kruidenrijke boerenland achter zorgboerderij Novalishoeve bij Den Hoorn.

Ook Trix Roest (64) en Ans Eelman (68), ook beiden uit Den Burg, genieten op dit jonge pad waarvoor agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw zich sterk heeft gemaakt.

Alle windstreken

De sportieve lezers komen ook deze etappe rond Den Hoorn uit alle windstreken. Francien van den Hoven (72) staat om half zes op in Zaandam. Rita de Graaf (59) uit Den Helder kan zich dan nog even omdraaien om op tijd te zijn voor het vertrek: negen uur bij de Schilbolsnol, het hoge duin bij de Texelse veerhaven. Ook een groep Texelaars staat dan paraat.

Op camping Loodsmansduin op weg naar de Rommelpot noemt Margriet van Elk in mooi Texels het weer vandaag ’loerig’: warm en geen wind. Ineke Ruig (69) is vandaag in gezelschap van kleindochter Djoa Verkaar (11), ook uit Schagerbrug. „Voor school maak ik een werkstuk over Texel. Nu kom ik veel meer te weten.”

Zomerkool

Tuinder Theo de Goede (62) uit Waarland loopt alle etappes. „Alle tijd, ik heb geen zomerkool meer. Je hoort en ziet nog eens wat. En je spreekt veel mensen.”

In de propvolle hervomde kerk van Den Hoorn wijst hulpkoster Fiet van Beek op de oudste grafzerk in de kerk (uit 1566, met afbeelding van een walvis) en de jongste toeristische attractie van Texel (de aangespoelde vinvis). Koster Chris Peters is gastheer in De Hoeksteen, het nieuwe kerkelijk centrum in Den Hoorn. Opnieuw is Margriet van Elk verbaasd. „Wat is het mooi. Ik was er nog nooit binnen.”

38.000 toeristen

Helderse Anneke Dekker (66) gelooft haar oren niet. Toch telt Texel nu 38.000 toeristen. Op de oude zeedijk midden in het land, langs de Prins Hendrikpolder is helemaal niks te merken van die massa.

Op deze dijk hoort Cor Bakker (68) uit Alkmaar voor het eerst over de waarde van schapenkeutels voor kuikens. Roofvogels zien vanuit de lucht geen verschil en laten daardoor jonkies met rust. Extra behoedzaam stapt Cor verder.

Minze van der Zee heeft zijn kleindochters Juul (9) en Isis (11) van der Salm mee. Opa en de zusjes wonen in Schagen. En Xem van Baaren (9) wandelt samen met zijn opa en oma, Arend en Trijnie Roos. Xem woont dicht bij hen, in Winkel.

Feoau Tu

Negen jaar geleden is Xem geboren in China. ,,Mijn echte vader en moeder lieten mij op straat achter. Zij konden mij niet opvoeden.” De vondeling werd opgevangen in een tehuis. Hij kreeg daar de naam Feoau Tu, in 2008. Feoau Tu verwijst naar de Olympische Spelen. Die waren dat jaar in China. Vier jaar lang verbleef hij in het tehuis. Peter en Marjet van Baaren haalden hem naar Nederland. Tu is sindsdien Xem.

Wie zijn tussensprintje op het Hoge Achterom ziet, kan zich niet voorstellen hoe zwak hij vijf jaar geleden was. In het ziekenhuis moest hij eerst aansterken. Chinees praten is hij volledig verleerd. Op zijn school De Mient is Xem een Winkeler. Een stoere Winkeler.

Lees hier meer verhalen over ’Rondje Noordkop’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.