Onderweg, en met een helpende hand

Margo van Ree. Foto Studio Kastermans

Ron Amesz

Soms dwingen bepaalde omstandigheden je tot een heel nieuwe richting in je carrière. Dat was ook het geval bij de Ankeveense Margo van Ree. Van secretaresse met een jaarcontract bij de omroep is ze nu zelfstandig ondernemer met een praktijk in counselling, coaching en wandelgesprekken.

Toen Margo van Ree (51) na zes jaar de omroep moest verlaten omdat er geen verlenging van haar jaarcontract meer volgde, ging ze parttime aan de slag in het bedrijf van haar man. Een paar jaar later wilde ze een weloverwogen nieuwe weg inslaan. Omdat ze werken met en voor mensen altijd heel fijn heeft gevonden, besloot ze een opleiding tot counsellor te gaan volgen. ,,Zelf had ik vaker periodes in mijn leven waarin ik het spoor bijster was en hulp zocht bij verschillende therapeuten. Dikwijls dacht ik dan: 'Zat ik maar aan de andere kant van de tafel'.'' Ze lacht: ,,Het leek me boeiend om aan die andere kant te kunnen zitten.''

Dialogen Het werd een hbo-opleiding tot stresscounsellor. ,,Ik moest daarvoor ongelooflijk veel dialogen schrijven, wat veel vraagt van je inlevingsvermogen en schrijfkunst. Het was een pittige opleiding en heel uitdagend. Counselling sprak mij aan, omdat het voor de cliënt laagdrempelig is en omdat je als counsellor met een holistische blik naar mensen kijkt. Die holistische aanpak wil zeggen dat je verder kijkt dan de buitenkant van de mens. Een counsellor focust zich niet alleen op de klacht, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar wat de onderliggende oorzaak kan zijn. Vaak nemen we onze toevlucht tot een pilletje voor de pijn, waarmee we het symptoom behandelen en de oorzaak laten rusten. Het is nou juist het opsporen van de oorzaak wat ons verder brengt. Door te weten wat de dieper liggende oorzaak van onze pijn is, kun je gaan loslaten, oplossen of accepteren. Door er actief mee aan de slag te gaan, krijg je ruimte voor verandering, gaat de energie weer stromen en kun je weer bewust keuzes maken, wat ons het gevoel geeft weer in balans te zijn'', zegt Van Ree.

Buiten De Ankeveense is sinds december afgestudeerd. Een ruimte op de eerste verdieping aan het Wim de Kwanthof werd begin dit jaar ingericht als praktijkruimte. Maar, als het even kan gaat ze met haar cliënten ook graag naar buiten. Buiten, waar het landelijke Bergse Pad zich uitstekend leent voor wandelgesprekken. De counsellor wandelt zelf veel en ziet een grote meerwaarde in het houden van counselling-gesprekken in de natuur. ,,Een natuurlijke omgeving geeft een intensief gesprek een meerwaarde, omdat de fysieke beweging ook beweging brengt in onze gedachtenstroom en de ruimte die we ervaren draagt ertoe bij dat wij ons gemakkelijker uiten. Bovendien heeft het wandelen als voordeel dat je elkaar niet steeds hoeft aan te kijken, je laat je blik gemakkelijk afdwalen. Tegelijkertijd ben je fysiek bezig zonder te hoeven presteren, wel inspannen maar op een ontspannen manier. Als we dan onderweg op een bankje gaan zitten, zie ik echt iets gebeuren met mensen, anders dan wanneer we binnen op een stoel zitten. Het is ook het gevoel van vrijheid, je hoeft even niets. Het is voldoende om je simpel bewust te zijn van je eigen gedachten en gevoelens, dat maakt de weg vrij naar je hart."

Counselling is in Nederland nog niet zo'n ingeburgerd begrip. ,,Het woord counselling zegt de meeste mensen hier niet zo veel, terwijl het in Amerika en Engeland gemeengoed is. Counselling helpt je - kort gezegd - te ontdekken wie je bent en om achter de door jezelf opgeworpen façades te kijken. Een counsellor is een onpartijdige en onafhankelijke gesprekspartner die niet betrokken is bij jouw situatie, zoals iemand uit de eigen omgeving dat vaak wel is", zegt Van Ree. Ze benadrukt het belang van de vertrouwelijke sfeer. ,,Het is van groot belang om een goede vertrouwensband met de cliënt op te bouwen, dat geeft de cliënt de mogelijkheid om tijdens de gesprekken vrij uit te spreken, zijn of haar verhaal, de tranen en de lach, ze zijn hier altijd op hun plaats. Als je het gevoel hebt dat je mag zijn wie je bent, brengt dit je dichter bij je kern." Ze voegt daaraan toe dat ze als counsellor gehouden is aan de ethische beroepscode; geheimhouding.

Denkpatronen ,,Tijdens de gesprekken worden mensen zich bewust van bepaalde denkpatronen, gedragspatronen en overtuigingen en hebben dan zelf de keus wat zij daarvan willen handhaven en wat zij willen veranderen. Zij kunnen vervolgens de vraag beantwoorden: Waar liggen mijn kwaliteiten? Wat kan ik? Wat wil ik? Ik sta als counsellor langs de levensweg van de cliënt om hen een helpende hand te bieden. We beginnen samen aan het counselling traject en aan het einde daarvan heeft de cliënt het gevoel weer grip te hebben op zijn leven."

Van Ree zucht. ,,Mensen blijven soms zo voortsukkelen en dat vind ik zo jammer! Je hoeft niet eens echte, specifieke klachten te hebben, je kunt ook een onbestemd gevoel van leegte ervaren en simpel merken dat je niet meer jezelf bent en nergens toe komt. Dan denk ik: 'Kom op, maak er wat van, ga nou niet weer alleen maar voor die televisie hangen'.''

Een wandelgesprek van anderhalf uur kost 90 euro. Een sessie van een uur in de praktijkruimte kost 70 euro. Zie voor meer informatie: www.margovanree.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.