Van Basten naar AZ

van Basten. Foto: ANP

van Basten. Foto: ANP

Janneke van Beusekom
alkmaar

De kogel is door de kerk: Marco van Basten is volgend seizoen trainer van AZ. De oud-bondscoach, momenteel trainer van Heerenveen, heeft met de club een akkoord bereikt. Voor hoeveel jaar Van Basten heeft getekend, is nog niet bekend.

Daarmee heeft AZ opnieuw een grote naam binnengehaald. Van Basten (49) was in het verleden bondscoach van Oranje (2004-2008) en trainer van Ajax (2008-2009). Bij de Amsterdamse club stapte hij na één seizoen op omdat hij vond dat hij niet goed genoeg had gepresteerd. Na een pauze van drie jaar, waarin hij zich naar eigen zeggen op diverse vlakken wilde ontwikkelen, kwam hij in 2012 terug als trainer. Hij trad in dienst bij Heerenveen. Afgelopen januari kondigde hij aan dat hij zijn aflopende contract niet wilde verlengen en komende zomer zou vertrekken.

AZ zocht na het ontslag van Gertjan Verbeek (in september) en het vertrek van interim-trainer Dick Advocaat (na dit seizoen) een trainer die zich in het verleden bij meerdere clubs of teams bewezen heeft en die oog heeft voor de eigen jeugd. Bij Heerenveen gaf Van Basten dit seizoen diverse jonge spelers de kans.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.