Partijen denken verschillend over de visserij

IJmuiden

Wat schrijven de diverse partijen over de visserij in hun programma’s? De Vissersbond heeft het uitgezocht.

De ChristenUnie voorziet een goede toekomst voor zowel de Noordzeevisserij als de binnenvisserij. Er moet volgens de christelijke partij ruimte komen voor duurzame innovaties en een einde aan de aanlandplicht. De PvdA vindt dat Nederland strikt de Europese visserijwetgeving moet implementeren. ’Vangstrechten worden voortaan verdeeld op grond van transparante, sociale en ecologische criteria die duurzame visserij belonen en stimuleren’.

Voor de SGP is het belangrijk dat alle overbodige regels worden afgeschaft. Ook pleit ze voor een minister vóór landbouw en visserij om dat voor elkaar te boksen. Verder moet de bewindman ervaring opdoen door ’elk jaar minimaal een week de handen uit de mouwen steken op een boerderij, kotter of in de kassen.’

D66 houdt het beperkt en noemt slechts één keer het woord visserij: ’We moeten snel naar een gezamenlijke duurzame energievoorziening, duurzaam transport en schone lucht. Met duurzame landbouw, visserij, watermanagement en natuurbescherming’. De VVD besteedt meer aandacht aan de visserijsector en meent dat de Nederlandse vissers waardering en steun verdienen. ’Wij willen dat de overheid met de visserij gaat overleggen.

Samen kunnen zij maatregelen bedenken om bedreigde vissoorten te beschermen, zonder dat de vissers daar te veel last van krijgen. We willen niet dat Nederland meer eisen stelt aan vissers dan de rest van Europa. Onze vissers mogen niet benadeeld worden ten opzichte van hun buitenlandse collega’s’, aldus de liberalen.

GroenLinks is wat minder visserijminded. Volgens deze partij moet een derde van de Noordzee een zeereservaat worden, gesloten voor visserij en andere schadelijke activiteiten, aldus de partij in het verkiezingsprogramma. Het CDA daarentegen neemt het wel op voor de vissers. ’Internationaal stellen wij alles in het werk om de positie van de Nederlandse agrarische en visserijsector te versterken’. De PVV had het programma op een A4-tje en daarin komt het woord visserij niet voor.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons